Анелия Клисарова: Мораториумът срещу лекарствата е несправедлив и незаконен, защото лишава българските граждани от достъп до качествено лечение

Мораториумът срещу лекарствата е несправедлив, незаконен, противоконституционен, защото лишава българските граждани от достъп до качествено лечение, а всеки има право на адекватно и точно лечение. Това каза пред БНТ депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова. Тя добави, че средствата за иновативни лекарства няма как да нарушат бюджета на НЗОК.

"Мораториум върху иновативните лекарства лишава от развитие медицината, а трябва да се подпомагаме развитието, нито едно правителство до сега не е прилагало подобен мораториум. А прогнозите са, че между 24 и 25 милиона лева ще трябват за иновативни лекарства, това са до 4 % от общия бюджет на касата, с което няма да се наруши балансът, не бива да се противопоставят и пациенти", заяви Клисарова.

Тя бе категорична и че пациентите не бива да се възприемат като начин за печелене на пари и отбеляза, че не всчики лекари взимат пари под масата.

Но има много нерегламентирани плащания в системата, коментира Клисарова.

За да няма нарушения, трябва да има контрол, необходими са здравна карта и електронно здравеопазване, но има липса на приемственост, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България