Анелия Клисарова: Промените в приема на първокласници са полезни за администрацията, не за децата

Министерството на образованието въвежда нови правила за прием в първи клас. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години.

Аз мисля, че тези промени са изключително полезни за администрацията и в никакъв случай не помагат на родителите и на философията, че трябва да приобщим детето към училището в най-привлекателната среда. Това каза  Анелия Клисарова, депутат от БСП, заместник-председател на комисията по образование и бивш ресорен министър, по БНР.

"Това са ясни правила за администрацията, но с какво помагаме по този начин на семействата? Много пъти родителите искат да вземат детето от училище, което е близо до работата им, защото след като вземат детето, някои от тях продължават да работят в офиса или където е необходимо. Всеки родител иска най-доброто за детето си и ако кварталното училище е добро, с добри педагози, с възможности да приобщят детето към училище, да му създадат образователни навици, никой няма да иска за един час да пресича цяла София, за да отиде в някое елитно училище. Какво значи елитно и неелитно училище? Можем ли така да делим училищата и съответно така да разпределяме децата", попита Клисарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование