Отмениха 3-годишната присъда на Анита Мейзер

Анита Желева-Мейзер ще бъде съдена отново, след като Варненският апелативен съд отмени наложеното й от окръжните магистрати 3-годишно ефективно наказание и върна наказателното производство на първа инстанция.

В края на миналата година 52-годишната Мейзер бе призната за виновна, че на 14 август миналата година по непредпазливост е причинила смъртта на мъжа си Николай Димов и е предложила подкуп от 30 000 лв. на разследващ полицай.

Културистът издъхна на масажна маса, задушен от свински опашки при опит да направи демонстрация на сила. Близките му и техните адвокати обаче не бяха съгласни с формулировката на обвинението, тъй като по тялото на Николай имало травми от умишлено нанесени удари.

И те, и Мейзер обжалваха присъдата. Делото се връща на кота нула не заради пропуски на прокуратурата, а поради допуснати съществени процесуални нарушения в съдебната фаза, прецени Апелативният съд. Преди да бъде даден ход на процеса, майката на Николай депозирала молба, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец.

На 22 декември 2016 г. чрез адвокатите си тя помолила окръжния съд да отложи заседанието, тъй като в момента била в болница. Магистратите не уважили желанието й. Те първо дали ход на делото, като счели, че тя не е страна по него, а само свидетел, а след това в нейно отсъствие я конституирали като частен обвинител и граждански ищец, но оставили без уважение редица възражения и искания на нейните повереници.

"Процесуалното поведение на проверявания съдебен състав е било в разрез със закона и задължителната съдебна практика", се посочва в мотивите на апелативните магистрати. Според тях майката на Николай не е получила възможност да упражни в пълен обем правата си, тъй като делото е било гледано и приключено в нейно отсъствие. Затова то се връща в окръжния съд, е окончателното решение на втората инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България