Ансамбълът смени 32 трика за 8 години

Ансамбълът ни по художествена гимнастика ще остави трайна следа не само с атрактивните си съчетания, но и с ефектните костюми. За 8 години Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Елена Тодорова, Катрин Велкова и Любомира Казанова смениха 32 трика (по 4 на сезон), а с тях спечелиха внушителните 81 медала. Всичките екипи са изработени от българската фирма „Спорт лайн елит“ и са дело на дизайнерката Росица Савчева. Платовете обаче са внос от Италия, Република Корея и Англия, тъй като у нас не се произвеждат такива.

„Когато вече имаме музиката и композицията, тогава изработваме и триката - казва дизайнерката. - Понякога идеи дават и самите момичета, и треньорите, и президентът Илиана Раева.“

А кристалите „Сваровски“ са задължителен аксесоар за костюмите. Савчева разкрива, че най-много от ценните камъни е слагала за световното в Монпелие 2011 - по 10 800 на всяка дреха. Тогава момичетата печелят злато и два бронза. „Бяха като ризници“, спомня си тя.

За олимпиадата в Рио 2016 за първи път е използвана розета (старобългарски символ, наподобяващ медальон), който е поставен на гърдите на момичетата. Може би и той донесе късмет на националките. За първи път тогава гимнастичките печелят и медал от най-престижния спортен форум, след като на предишните игри в Лондон 2012 са шести.

За 8 години ансамбълът изпълни съчетанията си под ритмите на попфолка, минаха през ръченицата и класиката, за да стигнат до саундтрака на „Матрицата“ в Рио.

„Може би не сме играли на гръцко и латино, както заложиха доста отбори на олимпиадата“, каза старши треньорът Ина Ананиева.

Тази вечер момичетата ще си вземат сбогом с публиката на бенефиса в „Арена Армеец“. И ще изненада зрителите с нови костюми, които ще облекат за първи и последен път. Шоуто е от 19,30 ч.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт