Ансамбъл „Лезгинка” започва турнето си у нас от Пловдив

Прочутият руски ансамбъл „Лезгинка” започва турнето си в България от Пловдив. Там танцьорите от Република Дагестан ще се вихрят на 2 декември на сцената на Градския дом на културата „Борис Христов”, а на 3 и 4 декември ще представят своите уникални и оригинални продукции от „златния фонд” на „Лезгинка” и в Зала 1 на НДК в София и зала „Арена Асарел” в Панагюрище. Oсвен на силните традиционни танци на народите от Кавказ, зрителите у нас ще станат свидетели и на нежни, лирични миниатюри. Хореографите на ансамбъла са намерили място за всички танцови форми: соло, дуети и масови сцени, лирични моменти и традиционните емоционални танци. Чрез изразните средства на танца се разказват истории от южните части на огромната Русия. Благодарение на тях ще видим криволичещите пътеки на планините и спокойните равнини, бързо течащите реки и приятната пролетна красота. Ето още малко от основните щрихи: отличителните черти в танцова култура на народите от Дагестан с които са известни, са специалните танцови умения с крака и ръце, както и мекотата на движенията.

Държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“ ще разкрие цялата красота на Кавказ във вихрен спектакъл, оставящ зрителите без дъх. Уникални танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по уникален начин красивото лице на Дагестан, съчетават умело традиционното изкуство и съвременната хореография. Те предават цяла палитра с емоции само с движения на тялото. Вихрените танци, наподобяващи в известна степен българските ритми заради общите ни прабългарски корени, ще се допълват с изящни оригинални носии. "Лезгинка" представлява мултиетнически състав, в който можете да видите не само красотата на кавказкия фолклор, но и песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ. Танцьорите показват, че въпреки многото различни националности, могат плодотворно обединяват усилията си в конструктивни и творчески цели. Създаденият преди близо 60 години ансамбъл „Лезгинка”, е обиколил почти всички градове на бившия СССР и е гастролирал в 75 държави по цял свят, сред които Германия, Полша, Чехия, Словакия, Алжир, Тунис, Мароко, Либия, Сирия, Йордания, Ирак, Кувейт, Франция, Англия, Турция, Белгия , Холандия, Италия, Испания, Нова Зеландия и Австралия. През 2014 г. танцьорите от Дагестан, които имат 65 престижни награди, участваха и в церемониите на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Ансамбъл "Лезгинка" успя да направи това, което малко хора по света могат - да запази и предаде националната идентичност, която съвсем заслужено получава адмирации и възхищение по целия свят и във всички представления. Централната точка в спектакъла ще бъде миниатюрният празник в планинско село. Всъщност историята е съвсем човешка и проста - в центъра на селото се събират млади момчета и започват да се предизвикват и да сравняват сръчността и силата си. И тук се проявяват уникалните умения на танцьорите - замайващи трикове и обрати, умопомрачаващи скокове и гладки приземявания. Музиката ще бъде изцяло подчинена на ритъма от Кавказ, който е максимално идентично пресъздаден чрез звука на народните инструменти и от допълнителната съвременна обработка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България