Ансамбъл „Мизия” спечели голямата награда на международния конкурс „Карпати”

Художественият ръководител на "Мизия" Любчо Василев (в дясно) и зам.-кметът на Търговище Валентин Велчев представиха пред журналистите наградата, която спечели ансамбъла от международния фолклорен конкурс в Румъния.

Ансамбъл „Мизия” от Търговище се завърна с голямата награда от международния фолклорен конкурс „Карпати 2016” в румънския град Питещ, който се проведе от 9 до 16 август. Българските представители са спечелили безапелационно с 201 точки в класирането, извършено от ръководителите на конкуриращите се състави от 9 страни от света. Това съобщи на пресконференция главният художествен ръководител и директор на професионалния ансамбъл от Търговище Любчо Василев.  Втори след „Мизия” са останали от националния балет за фолклор на Чили със 176 точки. Трети са класирани участниците от Босна и Херцеговина със 168 точки, съобщи Василев.

„Фестивалът „Карпати” е с 33-годишна история и е сред най-престижните не само в Европа. Тази година имаше участници от Колумбия, Италия, Холандия, Гърция, Чили и други. Български състави са участвали и преди, но ние сме първите, които печелим голямата награда”, каза още Василев.

Той сподели, че колегите им от другите страни ги аплодирали, ставайки на крака, а холандците дори знаели български народни песни и ръченици и плакали на акапелно изпълнение на певците от Търговище.

В Румъния „Мизия” е представила различни фолклорни области на страната ни, изнасяйки пет различни концерта, с участието на певци, танцьори и инструменталисти. Всеки от тях бил спектакъл от по 10-на минути.

Голямата награда на фестивала е придружена и от финансов стимул в размер на 2200 евро, каза още директорът и художествен ръководител на ансамбъл „Мизия” Любчо Василев. Той благодари на Община Търговище, която е съдействала за участието им в Румъния.

Коментари

Задължително поле