Верижна катастрофа между два автобуса на градския транспорт и пет коли в София, един човек е пострадал

Майкъл Блумбърг плаща над 4 млн. долара за участието на САЩ в климатичното споразумение

Ученици и студенти в дискусия “Ние и Европейският съюз”

Кейт Мидълтън е приета в болница с контракции В същото лечебно заведение тя роди и първите си две деца Джордж и Шарлът

Фалшив се оказа сигналът за бомба пред президентството

В Нормандия е задържан мъж, заподозрян, че е заплашвал полицията

Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Ансамбъл „Пирин“ с емоционален концерт за 70-тата годишнина на Тодор Бекиров

 

С изключително емоционален концерт-спектакъл на Ансамбъл „Пирин“ бяха отбелязани 70 години от рождението на хореографа Тодор Бекирски. Творците от Ансамбъла  разкриха тайната на музиката и танца, чрез красиви съчетания и богат репертоар. Близки, приятели и почитатели на именития хореограф изпълниха зала „Яворов“. Те бяха поздравени от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, която с вълнение разказа впечатленията си от живота и творчеството на хореографа.

„Имах честта да се запозная с Тодор Бекирски преди пет години. В един разговор го помолих да остане да работи отново в Благоевград. Тогава той обеща, но за съжаление, се случи така, че отиде на едно по-добро място, надявам се. Това, което е видял тази вечер тук, по повод неговата 70-годишнина, мисля, че го е направило щастлив. Ако има дума, с която да опишем Тодор Бекирски е обединител. Да направиш едни от най-прекрасните произведения за всички ансамбли в България, е не само постижение, това е гордост. Човек е толкова велик, колкото е велико творчеството му. Той винаги ще бъде сред нас. Този концерт е благодарение на Тодор, защото го има неговото творчеството му. Длъжни сме да предаваме това, което е оставил след себе си на младите поколения“, категорична бе Христина Шопова. . Тя връчи посмъртно грамота за високия принос към българския фолклор на Тодор Бекирски, която получиха неговите наследници. Художественият ръководител на Ансамбъл „Пирин“ Данисла Кехайов връчи на децата на хореографа най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България – кристална огърлие.

Тодор Бекирски е педагог, хореограф и режисьор. На 13 април се навършиха 70 години от неговото рождение. Мястото на творчеството на Тодор Бекирски е сред плеядата на най-продуктивните и многостранно развити творци. Неговите произведения притежават съвременен облик, съчетани с вековните традиции на българския танцов фолклор.

Тодор Бекирски става главен хореограф. на ансамбъл “Пирин” през 1978 г. Той е автор на музикално-танцови постановки за почти всички ансамбли в България. Тодор Бекирски е създател на хореография и режисура на авторски произведения и спектакли на фолклорна основа, които се играят на сцените: „Карнеги хол” – Ню Йорк; Концертна зала – Нешвил; „Кенеди център” – Вашингтон; Чикагска филхармония; „Елизабет Куин” – Ванкувър и много други в САЩ, Канада, Южна Америка, Китай, Австралия и в повечето страни от Европа. С Ансамбъл „Пирин“ Тодор Бекирски създава „Тракийци”, „Тъпани”, „Жътва и танц” – танцова пластика по музика на М. Големинов, „Пролетни песни и игри от Пирина” – голяма  тематична картина от Пиринска Македония по музика на проф. Кирил Стефанов; „Мъже от Тракия” и много други.

По повод 65 години и 45 години творческа дейност е награден със „Златна лира” на СБМТД  за 2012 година и с „Почетна грамота и плакет” за изключителен принос в развитието на българската култура на  Община  Благоевград, носител и на множество други отличия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.