Антарктиците ни откриха нови останки на растения от времето на динозаврите

Преди 90 млн. години леденият континент е бил зелен

Учените от 27-та ни антарктическа експедиция откриха пет нови фосилни растителни вида на ледения континент. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ), в оставащите два месеца от антарктическото лято, проучванията продължават в областта на Науките за Земята, обяснява проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.

След проведения едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана, о-в Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колежки бразилката д-р Кристин Тревисан от Чилйския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул, откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки. Те са с възраст около 90 млн. год., което е началото на къснокредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите.

51017148_10156218679763940_6081825732978278400_o

Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южният континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България