Антибиотиците престават да ни лекуват заради резистентност на бактериите към тях

Лекарствата, които могат да излекуват тежки инфекции, постепенно стават безсилни – антибиотиците престават да ни лекуват, защото бактериите стават резистентни към тях, предаде БТВ.

От Световната здравна организация предупреждават за заплаха и публикуваха списък с 12 бактерии, срещу които спешно трябва да се разработят нови антибиотици. Целта е да се пресече възможността от появата на нови нелечими бактериални заболявания.

В човешкото тяло има 10 пъти повече микрооорганизми, отколкото клетки. Те са навсякъде и са готови да ни атакуват при първия удобен случай - при срив или отслабване на имунитета.

При бакетриални инфекция като гнойна ангина или пневмония единственото спасение са антибиотиците. Те обаче все повече губят силата си, защото причинителите – бакетриите с времето стават резистенстни, устойчиви на лекарството.Въпреки че взимате лекарства, болестта продължава да ви атакува, а лечението става изключително трудно и невъзможно понякога.

По отношение на резистентността, която спира действието на антибиотиците, България е на средноевропейско ниво.

Проблем в България е фактът, че хората често си самоназначавт лечение с антибиотик, а и лекари изписват антибиотично лечение като застраховка и често, без да се направи бактреиограма.

Резултатите от лабораторното изселдване, което показва кой антибиотик може да ни помогне, излизат за 18 часа.

Опасността да дойде краят на лечението с антибиотици е голяма, неслучайно на последната среща на Г8 една от темите беше антибиотичната резистентност, коментира главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев. По думите му в световен мащаб трудно се измислят нови молекули, които да лекуват бактериални инфекции.

Сериозен проблем у нас е продажбата на антибиотици без рецепта, а напоследък контролът е занижен, каза директорът на Центаря за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве