Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Антибиотици увреждат здравето

15 активни съставки могат да причинят дълготрайни увреждания на нервната система, ставите и мускулите.

Масово разпространени лекарства са опасни за нервната система, ставите и мускулите

ЕМА започва проучване на негативните ефекти

Много съвременни антибиотици, които са широкоспектърни и масово разпространени на българския и европейския пазар, могат дълготрайно да уредят нервната система, ставите и мускулите на пациентите. По-конкретно става въпрос за 15 активни съставки, използвани в множество медикаменти при лечението на дихателни, пикочо-полови, кожни и др. инфекции, но които при натрупване в организма водят до нежелани реакции в дългосрочен план. А именно – циноксацин, ципрофлоксацин, еноксацин, флумекин, левофлоксацин, ломефлоксацин, моксифлоксацин, нелидиксова киселина, норфлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин, пипемидова киселина, прулифлоксацин и руфлоксацин. На някои от тях са кръстени и самите антибиотици.

03-01-%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b0
Факсимиле на документ за хода на проверката на Европейската агенция по лекарствата.

Във връзка с това Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преразглеждане на ефектите от две групи антибиотици (хинолони и флуорхинолони). Ще бъдат изследвани и инхалаторни антибиотични средства. Това става ясно от съобщение на българската Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). Оттам уточняват, че хинолоните и флуорхинолоните са широко предписвани в ЕС за лечението на сериозни, животозастрашаващи бактериални инфекции.

След като бъдат проучени негативите от активните вещества на въпросните медикаменти, Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА ще реши дали е необходимо да се въведат нови мерки за минимизиране на тези рискове или за промяна на информацията, относно употребата на въпросните лекарства, допълват от ИАЛ.

Проучването е на база публикувана научна литература по проблема и по искане на Германския регулаторен орган (BfArM) заради постъпващи съобщения за нежелани лекарствени реакции с дълготраен ефект в националната база данни. Сигнали постъпват и при джипитата у нас, обясниха пред „Труд“ от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Става въпрос основно за оплаквания от пациенти за нежелани ефекти от определени антибиотици. Пример в това отношение са някои инхалаторни антибиотици, които натоварват бъбреците, изменят урината след употреба и са нежелани от пациентите.

Проучванията на ЕМА не засягат лекарства, прилагани под формата на мехлем или капки.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.