Антигенните тестове свършват

Лабораторни лекари твърдят, че тестовете със слюнка, които се вземат в училищата са с най-малка надеждност.

Учениците ще се тестват веднъж седмично

Дефицит има в цяла Европа заради масовите проби, коментират лабораторни лекари

Отварят офертите за 12,5 млн. теста

Бързите антигенни тестове трудно могат да се намерят в Европа, коментираха пред “Труд” лабораторни лекари. Те обясниха, че все още в България има известни количества, но след като приключат едва ли щели да успеят бързо да доставят нови проби. Производителите не насмогвали заради масовото тестване в големите европейски държави като Русия, Франция, Италия, Испания, Полша.

Здравното ни министерство спря обществената поръчка за тестове за училищата, която беше обявена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров и пусна нова покана. Днес ще бъдат разгледани офертите на фирмите, участващи в процедурата за 12,5 млн. теста. Очакванията са, че количеството ще стигне до края на месец март. От просветното министерство са записали в изискванията, че фирмите трябва да осигурят тестове, при които не се докосват децата. Това означава, че в училищата децата ще продължат да плюят в чашки, а учителите ще проверяват дали има заразени. Вносители на медицински консумативи прогнозираха възможни затруднения при закупуването на тестове за училищата заради дефицита на антигенни тестове на пазара.

Лабораторни лекари обясниха надеждността на пробите, които се правят в училищата по следния начин. Ако някой се зарази в неделя, в понеделник PCR му ще е позитивен, в сряда позитивен резултат ще даде назален антигенен тест, а използваните в училищата тестове със слюнка ще дадат позитивен резултат евентуално в четвъртък.

От просветното министерство отчитат, че омикрон вълната вече е разболяла повече деца от предишните. Очаква се значим ръст на заразените към края на месеца, прогнозират педиатри. Причината е, че този щам е много по-заразен.

От здравното министерство коментираха пред “Труд”, че засега не се предвижда увеличаване на седмичните проби на учениците. До края на месеца и през предстоящия втори срок тестове ще се правят веднъж на седмица.

Директори искат почивка за децата от 28 януари до 2 февруари

Извънредна ваканция предлага Денков

Началото на следващата учебна година да е на 5 септември

Извънредна ваканция между първия и втория срок, за да си починат учители и ученици обмислят в просветното министерство. Това съобщи пред БНТ министърът на образованието Николай Денков. Ден по-рано от социалните мрежи директори на столични училища призоваха учениците да бъдат разпуснати от 28 януари до 2 февруари.

Денков се обяви за тестове на учениците два пъти седмично, но призна, че за момента няма достатъчни тестове за удвояване на пробите. Към момента има 50% ваксинирани учители, при учениците в гимназиалните класове и 15 на сто ваксинирани или преболедували, обяви министърът.

Според данните на просветното ведомство броят на класовете под карантина е на нивата от върха на предишната вълна - 3%. През последните седмици има увеличение три пъти на заразените учители и ученици, но ситуацията не била драматична.

Денков подчерта, че амбицията му е срокът да завърши присъствено. “В момента единственият голям риск е да не почнат много бързо да се пълнят болниците и интензивните легла. Ако има някъде заразен ученик, затваряме паралелка, не цялата страна”, увери министърът.

Той съобщи, че около 88% от децата около Коледа са били в училище. “Сега малко повече са вкъщи, има някакъв уплах. Щадящите тестове успяват да предпазят от големи клъстери със заразяващи. Те са необходими, но не могат да решат изцяло проблема”, каза Денков. Той бе категоричен, че докато зависи от него ваксините за учители и ученици ще бъдат доброволни. “Учебната година очакваме да завърши по график. Обмисляме дали новата учебна година да започне по-рано, около 5-и септември”, съобщи още министърът.

В Пиринско карантинираха близо 200 паралелки

199 паралелки в Пиринско са карантинирани. Учениците по-рядко са болни, но са изолирани заради контакти с болни. Под карантина са и детски ясли и градини в Благоевград заради болни учители. В Националната хуманитарна гимназия в града са болни 15 учители, друга част от тях пък са излезли в отпуск заради страх от вируса. По тази причина от днес училището минава на ротационен принцип на обучение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование