Антиевропейските партии могат да спечелят една трета от местата в Европарламента на изборите

Могат да нанесат "непоправими щети" на съюза, смятат от Европейския съвет за външна политика

Антиевропейските партии могат да спечелят една трета от местата в Европарламента на изборите, които ще се проведат на 26 май, съобщава Politico. Според проучване на Европейския съвет за външна политика евроскептиците могат да нанесат "непоправими щети" на търговията, сигурността и отбраната на съюза.

В проучването се казва още, че "на предстоящите избори ще видим група от националистически, антиевропейски партии, които ще пропагандират за завръщането на "Европа на нациите". Тези партии могат да спечелят огромна част от местата в парламента и дори да поемат контрола над него".

В момента т.нар. антиевропейски партии притежават 23% от местата в Брюксел. На предстоящия вот се очаква броят им да стигне минимум до 33%.

Според европейския съвет за външна политика въпреки голямото идеологическо разделение сред антиевропейските партии, те много по-лесно биха могли да сформират коалиции, тъй като имат няколко основни сходства в платформите си. Сред тях са: реформиране на еврозоната, външаната политика на ЕС и проблемите с миграцията.

Очаква се най-добре представилата се евроскептична партия на изборите да бъде полската "Право и справедливост", основана от Лех и Ярослав Качински. Според проучванията тя ще вземе цели 24 места.

Крайнодясната италианска формация "Северна лига" на вицепремиера Матео Салвини се очаква да получи 29 места. Националният фронт на Марин льо Пен пък най-вероятно ще спечели вота във Франция, с което ще победи партията на президента Еманюел Макрон, "Република, напред!". Льо Пен и Салвини са сред най-яростните критици на Евроспейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа