“Антикорупция“ повдигна обвинения на Пламен Христов и Кръстина Таскова от "Воля"

Снимка: Архив

Спецзвеното “Антикорупция“ към СГП привлече като обвиняеми народните представители от "Воля" Пламен Христов и Кръстина Таскова, след като миналия месец двамата се отказаха от депутатския си имунитет по искане на главния прокурор.

Пламен Христов е обвинен за това, че в периода от 03 април 2013 г. до края на 2015 г., в съучастие с Веселин Марешки, а в един от случаите и с Кръстина Таскова, е заплашил трима собственици на аптеки в градовете София и Видин с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Христов и съучастниците му е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Собствениците на аптеки са заплашвани, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

На Кръстина Таскова е предявено обвинение за извършено от нея в периода от края 2013 г. до края на 2015 г., в гр. Видин и в гр.София, в съучастие с Марешки и Христов престъпление по чл. 213а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 от НК.

Пламен Христов и Кръстина Таскова са с мярка за неотклонение „Подписка“.

На 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Пламен Христов и Кръстина Таскова. Христов и Таскова дадоха съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу тях.

Разследването продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право