Антимафиот от ГДБОП бил в разбитата група от 4 РПУ

Снимка: Архив

Ченгето предупреждавало търговци за предстоящи проверки

Спецпрокуратурата и МВР задържаха антимафиот от ГДБОП и го обвиниха в участие в престъпната група от четирима служители на столичното 4-то РПУ, арестувани на 23 януари за подкупи.

Преди около година антимафиотът бил техен колега в сектор „Икономическа полиция“, но подал молба за преместване. Проверка на „Вътрешна сигурност“ в МВР установила, че бил част от групата, която искала подкупи от собственици на заведения, магазини и автокъщи в „Лозенец“. Той е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на фалшиви стоки.

„Документирани и доказани са няколко такива случая, разпитани са свидетели, включително и анонимни“, обясни на пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той каза, че антимафиотът няма обвинения за подкуп, а за участие в престъпната група. Гешев добави и че са събрани доказателства, че търговците са плащали „такса спокойствие“.

„Няма твърда тарифа. Сумите са в зависимост от оборота на търговския обект, услугата и автокъщата. Нали не мислите, че има тарифа, която е залепена на входа на районното“, коментира Гешев.

„Ще продължим с тази наша борба да си изчистим къщичката. Това са колеги, с които ежедневно работим“, коментира от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Като лидер на престъпната група в края на януари бе обвинен и задържан шефът на сектор "Икономическа полиция" в 4-то РПУ Красимир Кръстев, който е в ареста.

Коментари

Задължително поле