Антиправителствените протести в Румъния продължават, 3 000 души се събраха в подкрепа на премиера Гриндяну​

Антиправителствените протести в Румъния продължиха и снощи, въпреки че кабинетът на Сорин Гриндяну оттегли спорния указ за промени в Наказателния кодекс, информира БНТ. В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Днес президентът Клаус Йоханис ще направи обръщение към парламента.

Социладемократическото правителство внесе в законодателния орган проектозакон за помилване на 2 500 задържани, някои от които са осъдени политици.

Въпреки отмяната на спорното правителствено постановление, протестите в Румъния продължиха. Демонстрации имаше в столицата Букурещ, където се събраха над 25 000 души и в редица други градове като Клуж, Брашов и Констанца. Искането на протестиращите е едно - оставка на правителството.

Антиправителствени демонстрации на румънци имаше в Лондон, Брюксел и Лисабон.

В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Неговата съпруга Михаела написа във Фейсбук, че мъжът й е отговорен човек, с уважавано семейство и чисто политическо минало. Сорин Гриндяну вече обяви, че няма намерение да се оттегля от поста си.

Според румънският вестник "Адевърул" външният мнинистър Теодор Мелешкану е представил в Брюксел напълно изопачен вариант на мотивите, с които правителството е приело спорния указ. В момента румънската прокуратура разследва над 2000 случая със злоупотреба със служебно положение. Правителственото постановление даваше възможност ад се избегне наказание, ако подкупите са под 44 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа