Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни в Брюксел

Никола Саркози ще бъде съден за корупция

Липсват обтривки от ръцете на обвинения в стрелба след пиянски скандал военен следовател Според прокуратурата следователят Калоян Узунов и военният поркурор Спас Илиев са били много пияни, но не са им взети и алкохолни проби

4 години затвор за мъж, пребил непълнолетния си брат Инцидентът станал заради пари от продажба на мед

Екатерина Захариева: Ще бъде историческа грешка, ако Северна Македония и Албания не започнат заедно преговорите за присъединяване към ЕС

Йорданка Фандъкова днес провери работата по ремонта на ул. „Каменоделска“

Отслужиха заупокойна молитва за бедствието преди 5 години ЕИБ одобри проект за интегриране при извънредни ситуации и кризи

Министър Емил Караниколов: Офертата за Ф-16 се разглежда от експертните групи по министерства, най-вероятно ще я коментираме публично в петък

УЕФА връща Люпко у дома

Газов котлон опожари каравана

Кметът на Банско пръв започна препис на „История Славянобългарска“

Прокуратурата в Силистра разследва инцидента с изчезналото в Дунав момче

Марияна Николова обсъди с посланика на Индия у нас Пуджа Капур развитието на българо-индийските отношения

89% от уязвимите приложения в смартфона могат да бъдат използвани с помощта на злонамерен софтуер

Изпълнителният директор на НЕК подаде оставка

Антиправославна реторика – поредната опорна точка Завоалирана в османофилията на българските интелектуалци, тя води до разединение и объркване в знанията

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Историята отново разделя, а не обединява

В публичното пространство отново възкръсна тема, която периодично се възражда с идеята, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина. Известни интелектуалци заговориха за отсъствие на робство в Османската империя. Позната теза за „емоционалната обремененост“ на възрожденските писатели и поети като Христо Ботев и Иван Вазов отново беше вкарана в действие. В империята няма робство. Православните славяни не са били свободни, но можели да пътуват, да развиват търговия и занаяти. От какво всъщност трябва да бъдат освобождавани? Известният факт как адютантът на руския генерал, вече на българска земя, по време на руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. пита изненадано „от какво ще освобождаваме българите, след като живеят много по-добре от нас“ също беше вкаран в обращение. Този аргумент не може да елиминира турските зверства и многобройните жертви от Априлското въстание от 1876 г.

Повторено беше и че „тезата за робството“ е създадена в Русия, за да мотивира християнските общности в Османската империя да искат своето освобождение, а Русия да се намеси и да им донесе свободата. Новото обаче в позната риторика беше фразата, че „крепостничеството в Русия по това време е робство“.

Явно тази тема ще набира скорост в близко бъдеще с тенденция за прекрояване на историята в унисон с идеята: „историята е това, което ми е нужно, не това, което е вярно“. Целта е не истината, разбирането и паметта, а неистина, която да деформира съзнанието. Актуализирането на тази тема предизвиква логичната реакция, както и отговорът на въпроса „защо сега?“.

Темата за робството в Османската империя е изследвана пространно и задълбочено в англоезичната литература. В българската историография компетентно и професионално темата е представена от доц. д-р Валери Колев. Огромното количество документи и изследвания доказват не само вековната политика и практика на робството в Османската империя, но многобройните доказателства за отвличания и продажби на българи на робските пазари в Цариград и други градове, включително и през 1878 година! Пазари на роби в Османската империя има до 1908 г., независимо от натиска най-вече от страна на Англия, но и от другите европейски държави за ограничаване, но най-вече за премахване на търговията с хора. Тезата за отсъствие на робство в Османската империя, но за присъствието му в Руската империя под формата на крепостничество също предизвиква заслужен интерес. Факт е, че през първата половина на XIX век тримата руски императори Александър І, Николай І и Александър ІІ осъществяват редица реформи, ориентирани към ограничаването му, което завършва с императорския манифест за отмяната му на 19 февруари 1861 г. Освен това руското крепостничество има тази особеност, че е съпроводено с масови бягства към Кубан и Урал. Помешчикът може да проиграе свой крепостен на карти, но в Русия няма пазар на роби.

Едва ли обаче може да се слага знак на равенство между робството в Османска Турция и крепостничеството в Руската империя, предвид различията в двата модела на зависимост. В Османска Турция християните спрямо мюсюлманите са „рая“ без права, докато в Руската империя мюсюлманите имат по-малко отговорности към държавата, отколкото православните. Също така няма и крепостен мюсюлманин. Проблем с робството в Руската империя има сред ислямизираните народи в Кавказ.

През последните месеци се превърна в практика да се правят свободно аналогии по презумпция, подчинени на поставена задача и търсен ефект. Това поставя и логичния въпрос защо се възражда тази тема днес и сега. Какво предизвиква възкръсналия интерес към сравненията между ислямската и християнската империи в полза на първата от далечните XIX и началото на XX век?

Отговорът може да се търси в съвременните тенденции и процеси. В Европейския съюз нерешеният все още проблем с ръководителите на европейските институции създава неяснота и неувереност относно стабилността на организацията. Папа Франциск продължава балканската си обиколка, проповядвайки мир чрез отваряне на сърцата и границите си за мигрантите от Близкия изток и Африка. Турският президент Ердоган отново заяви, че иска да се продължи процеса за еврочленството на неговата държава. Това изявление бе направено по време на операция „Нокът“ в Ирак. Освен това наближава датата 23 юни, когато ще бъдат проведени кметските избори за Истанбул, чийто резултат може да засили напрежението в региона. Протестите срещу правителството в Албания, както и ескалацията на косовско-сръбските отношения оформят един динамичен европейски пъзел, в който прозират все по-ясно засилващото се сътрудничество между Ватикана и ислямския свят. В България например при посещението на папата, в т.нар. „молитва за мир“ на площада срещу президентството редом с папата беше и ходжата, призоваващ Аллах навръх Гергьовден.

Самият факт, че се утвърждава тезата за робство в християнска Русия и липсата му в мюсюлманска Турция и то от върналия се преди дни български посланик във Ватикана няма как по друг начин да бъде обяснен, освен като продължение на папската политика за „отворени граници“ от ислямски към християнски държави. Интересен щрих към това изказване е и изявлението на депутата Хамид Хамид, който пред БНР заяви позицията на ДПС, че резултатите от евроизборите отново поставят партията на трето място. Това според него е мотив да искат ремонт на кабинета и създаването на експертно правителство с участието на ДПС. Може би е прав Орландо Патерсън, който пише, че темата за робството води до неловко объркване на изследователите, което се дължи на тяхното желание да осъдят робството, но да защитят исляма. Оттук и породената от този конфликт „интелектуална парализа“. Според Гордън Мърей това логично води до конспирацията на мълчанието и до „оглушителна тишина“.

Изказванията на българските интелектуалци имат своето обяснение и в настъпилото затишие в миграционния поток. Многото думи, резолюции и политически решения в предизборната кампания за Европарламент за пореден път доказаха объркване и отсъствие на стратегия за решаването на този въпрос. Той беше и в основата на очакваните резултати в европарламентарните избори, които доведоха до запазване на статуквото на ЕНП и ПЕС, но увеличиха присъствието на националистическите партии. Това съотношение няма да доведе до съществени изменения, но ще увеличи невъзможността за постигане на консенсусни решения. Тази ситуация може да бъде също част от нарастващата антиправославна реторика, завоалирана в османофилията на българските интелектуалци. Засилва се увереността, че темата за несъществуващото турско робство, противопоставено на предвзетата теза за робството в руското крепостно право, ще се превърне в поредната опорна точка на разединение и объркване в устойчивите знания за българската история, предшестваща третата българска държава.

Историята е пълна с факти, явления и процеси, които променят постепенно или бързо света. Историята винаги е инструмент в ръцете на политиците. Тя се превръща в проблем, когато се използва за прекрояване и зачертаване на народна памет в защита на чужди интереси.

Обществата се изправят пред едно от най-големите си предизвикателства – преначертаването на историческата памет, което води до инфантилност, целяща лесна зависимост от външни фактори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (38)

 1. какви български интелектуалци са екскрементите като чифута сюлейман паси или подлогите около него (ала евроатлантиците младенов и плевнелиев)?

  1. Слава на нашите президенти, които поставиха България на картата на Европа и света.

   1. Слава я… личи си съветската закалка, предавана от баща на син в копелдарската ви фамилия…
    И си пий хапчетата.

    1. Ти си пий хапчетата, олигуфрен. И си измисли собствено форумно име, недей да копирваш това на другите.

     1. шизи, аз съм първият с ник кмнтр – поне от 4 години.
      туряй си въжето, аз ще мина по-късно да ти ритна столчето.

     2. кмнтр лъже като черен мангал! Аз съм пръв с ник „кмнтр“! Този е малоумник от Карлуково!

 2. Няма нужда да се чете НИЩО – статия, книга, доклад, лекция – ако е излязло от титулован български „учен“ историк, икономист, политолог, социолог или производни дисциплини. НИЩО от доцент, професор, кандидат или доктор на науки или научен сътрудник! Всичко е лъжа, манипулация и руска пропаганда. ДРУГАРКАТА Дюлгерова чувАла ли е за хайдути през „лошото турско робство“? А ДРУГАРКАТА Дюлгерова чувАла ли е за партизани през „лошия фашизъм“ у нас? А ДРУГАРКАТА Дюлгерова чувАла ли е за антикомунистически прояви през руското робство? НЕ. Това не й ли стига, за да схване, че до 1944 сме живяли в ДЕМОКРАЦИЯ, а след това – В ТОТАЛИТАРЕН ФАШИЗЪМ СЪС СРЕДНОВЕКОВНИ ЕЛЕМЕНТИ.

 3. Да, ДРУГАРКЕ, НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЛИЯЕМ ОТ ЧУЖДИ ФАКТОРИ, защото отчуждението от света ни води към абсолютна национална гибел. Ако искаш ТИ МОЖЕШ ДА СИ ОСТАНЕШ РУСОФИЛКА, но не баламосвай народа с мухлясалия си мозък. Аман от руска агитация.

  1. ми кат си безмозъчна отрепка = влияй се… и си пий хапчетата.

   1. Mангалsko govno – стой си в русия като ти харесва.

 4. Интелектуалците водели „разединение и объркване в знанията“. Ех, колко хубаво беше когато по конституция фашистите бяха богопомазани от Кремъл с „ръководна роля“, научни титли с раздаваха по партийна линия и всияки бяхме единни в знанията си – руски език, руска култура, руски фашизъм КПСС – БКП! Урааа! И нямаше никакво объркване на знанията.

  1. интелектуалците са екскременти – още иречек го е казал… а ти си обикновено лaйно.

   1. Гaz необърсан, много се радвам, че typanar не ме одобрява. Ласкаеш ме. Тенкю

 5. НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ, другарке! Н-Я-М-А!!! Има група тарикати, надянали черно расо, агенти на КГБ чрез генерал Влади́мир Миха́йлович Гундя́ев, преоблечен като московски патриарх Кирил. Той ни наруга КАТО ТЕБ, ДРУГАРКЕ, че сме споменали и други народи, които са ни помогнали освен окупаторите. НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ. Има глупаци, които вярват на тарикати, които ги управляват и шпионират.

 6. До некакъв „Патриот че даже и 2 !! Абе боклук мръсен !? Ти ако си с чалма не искай от нас да я слагаме ! И не забравяй че България е дала на Русия Православието и че България е Православна Държава . А ако ти харесва ходи в Турция и живей там даже ще те насърчим да се изметеш от тук., щото такива боклуци не са ни нужни.

  1. Govedo, нямам чалма, а дори след 50 години не можем стигна Турция по промишленост, но най-важно не можем да стигнем турците по морал. Такив гов-на като теб няма да позволят на народа да се сдобие с морал, съвест и патриотизъм. Оди да поднесеш цветя на паметника на окупаторите, гов-ньо.

   1. ми как ще ги стигнем, кат мекерета кат сюлейман паси не са обесени за краката (или поптодорова, митов, младенов и плевнелиев), а още менторстват?

 7. До некакъв „Патриот че даже и 2 !! Абе боклук мръсен !? Ти ако си с чалма не искай от нас да я слагаме ! И не забравяй че България е дала на Русия Православието и че България е Православна Държава . А ако ти харесва ходи в Турция и живей там даже ще те насърчим да се изметеш от тук., щото такива боклуци не са ни нужни.

 8. До некакъв „Патриот че даже и 2 !! Абе боклук мръсен !? Ти ако си с чалма не искай от нас да я слагаме ! И не забравяй че България е дала на Русия Православието и че България е Православна Държава . А ако ти харесва ходи в Турция и живей там даже ще те насърчим да се изметеш от тук., щото такива боклуци не са ни нужни.

  1. Тичай при „православните“ кагебейци в синода и сваляй гащите. Те ще ти ти вкарат правата вяра в задника. Да не забравиш вазелина.

 9. TOVA,KOETO SE E SLUCHVALO V RUSKATA IMPERIJ,S KAKVO PROMENJ FAKTA
  NA 500 GODICHNOTO TURSKO ROBSTVO V BALGARIJ?!I NE SAMO ISTORIJTA,A
  MI I STOTITZI 4UZDI PATESHESTVENI,DIPLOMATI,TARGOVTZI,SVESHTENNITZI
  I T.N.T./OSOBENO OT ZAPADNA EVROPA/GO OPISVAT,KATO OCHEVIDTZI!

 10. Но какво общо има българското православие
  със руското православие и руските импрески
  мечти. Най- големия враг на борбата ни за
  възстановяване на независима българска бе
  руската дипломация в Цариград. Най-големите
  противници бяха блгаромраците граф Игнатиев и
  всички руски кансоли по поробената ни родина.
  Дюлгерова, защитник на руските “православие”
  Посочи поне един от руските консол да е бил
  симпатизант на националната ни кауза. Дори
  Найден Геров не е посмял да агитира за
  независима църква. Горкият спечелил ненавистта
  на злодея граф Игнатиев за това , че не дал
  сведения за турската шпионска дейността на
  пловдивския представител д-р Чумаков! Руското
  православие дамгоса българската църква..
  Не обиждай българските мочхамедани . И
  нещо много важно. Всички потиснати народи,
  след отхвърлянето на чуждото управление
  или робство , либимото ти определение са ,
  подновили нормални взаимо отночшения..
  Caмо вие комунистическите утрепки сте против
  отношенията ни с Русия да са нормални. Вие
  държите , мечтаете за робството ни след 1944 год.
  Това е защото навсякъде е имало наказание и
  опростяване на потисниците . Вие се отървахте
  и нахалството ви е неограничено . Нормално би
  била ти да не сте професор ,вошето място е във
  липсващите трудови лагери.

  Прот

  1. така е!
   сега си вземи хапчетата та да се успокоиш и да ти мине.

   1. Ненормалнико, какво невярно има в текста на Цензор? Ти от колко години си на хапчета?

 11. За n-ти път питам няма ли администратор в този форум да банне профили от рода на „кмнтр“, който използва нецензурни епитети и откровени обиди към други коментиращи, които интелектуално са на светлинни години пред гореспоменатия и не се нуждаят от хапчета за шизофрения?

  1. Имаш ли лекарска диплома или се изживяваш като такъв?! Я пoсети домашния да те прегледа за всеки случаи!

  2. „възмутен“, как ще го баннат! Той сигурно е един от редакцията им!

 12. Иправославието сме дали на Русия, и езика с кирилските букви, дори с това фактически се е появила на картата като Киевска Рус. Обаче нека сме обективни – срине ли се Русия, ще ни удавят в чужди вери и алфабети и ще изчезнем цивилизационно. Не съм русофил, българофил съм, но перспективите са очевАдни..

 13. Модераторите на труд пак прилагат цензура – не пускат коментара ми , защото е антитурскотролски . А на протурските тролове не им пишат „коментирате прекалено бързо“ – когато модераторите напишат това съобщение , значи изобщо няма да пуснат коментара ти .

 14. Антиправославните протурски тролове са много активни . И са така наг.ъ.з.е.ни на юг и на запад – чак до Истанбул , Анкара , Ватикана и отвъд океана . А за Русия такива смръдльовци могат само злобно да фучат , пърдят . Историческите факти цитират едностранно – доказателство , че лъжат – щом не казваш цялата истина , значи лъжеш . А оня иван георгиев е същия като божидар михайлов – има съмнения , че ги е е.б.а.л руснак и не им е платил , за това толкова мразят Русия . А сегашните им господари явно им плащат добре за тая услуга . И каквото и да пишат , руснаците са ни братя – и по кръв , и по език , и по религия , не са ни братя нито немци , нито френци , нито ингилизи , още по-малко турци .

 15. от 1990г. тече план за промяна на съотношението на населението тук. държавните институции са блокирани така, че да не могат да противостоят на циганизацията и мюсюлманизацията на държавата. понеже българите имат признателност към русия и тази признателност е онаследена памет от столетия, още от турското робство. докато циганите и турците ни нямат почит към русия. точно затова сащ подкрепят демографския срив сред българите и демографския взрив сред циганите и турците. целта на атаката срещу православието пак е изкореняването на всякаква свързаност с русия. докато тук остане население, което няма памет за тези ценности, приветства американските бази и се радва на турските сериали по телевизията.

  1. не е случайно, че първите американофили бяха нефелни отрепки кат импотента филип димитров.

 16. TRJBVA DA SE PRAVI RAZLIKA MEZDU,,POLITIKATA,,I,,NARODITE,,NA OTDELNITE DARZAVI,ZASHT
  OTO TE SASHTO SA POTARPEVSHI OT DEISTVIJTA NA SVOITE UPRAVNITZI!TOVA,CHE NE SAM
  RUSOFIL ILI AMERIKANOFIL,SAVSEM NE MI PRECHI DA IZPITVAM BLAGODARNOST IUVAZENIE KAM DELOTO I LICHNOSTA NA MAKGAXAN ILI AKADEMIK LIXACHOV I TEXNITE NARODI!

 17. Няма да се наситите ей, „професорката“ излезе голям патриот!!!, а фамилията турска, поне да си я смени с Дърводялкова или Чакиидялкова.

 18. негрите в САЩ забравиха че са били роби, българите настояват да са роби, иди ги разбери, цялата държава е за психиатър

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.