Античен саркофаг боядисан с латекс (обзор)

Уникалният римски саркофаг си стоял близо до плажа и чакал някой от днешните български патриции да си го прибере и използва за маса.

 

На плажа до нов комплекс край Варна

Бивш полицай съобщава за артефакта, археолози го прибират в музея

Издирват кой къде го е изкопал

Саркофаг без капак с богата украса откри бивш полицай на плажа в курорта Св. св. Константин и Елена, съобщиха от МВР. Мъжът бил на почивка и във вторник следобед се натъкнал на необичайната находка близо до нов и още неработещ комплекс и веднага подал сигнал в полицията. Последвал оглед в присъствието на специалисти от Регионалния исторически музей (РИМ)-Варна и представител на ГД “Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата.

Археолозите установили, че саркофагът е от римската епоха, вероятно от II-III век сл. Хр. Четирите страни на коритото му са украсени с релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, двуостра брадва и др.
С помощта на екип на пожарната и кран тежкият каменен саркофаг бил пренесен в РИМ-Варна. Със случая се заема Варненската окръжна прокуратура, на която са докладвани материалите по образуваното разследване. Предстои да бъдат назначени експертизи на артефакта, за да се установи кой и откъде го е изкопал и докарал на плажа. В днешни времена му е направен мраморен капак, най-вероятно за да може някой баровец да си го използва като маса.

“Боядисан е скоро с фасадна боя. Първо трябва да го почистим, за да видим дали отдолу са извършени някакви преправки. Находката със сигурност е оригинална и е интересна, защото досега не сме се натъквали на саркофази с точно такъв тип украса”, каза пред “Труд news” директорът на музея д-р Игор Лазаренко. Все още не е ясно дали античният артефакт е бил изкопан от иманяри, или от строители. “Назад във времето е имало такива случаи - находки при изкопи да бъдат изхвърляни на строителни сметища”, посочи Лазаренко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България