Антични възстановки на фестивала "Нике-играта и победата"

 

Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри втория фестивал „Нике – играта на победата” в древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Тя приветства участниците и кмета Йорданка Атанасова за инициативата за организирането и провеждането на втория фестивал.

"Вие не пестите сили и енергия, за да направите всичко възможно този празник да се превърне в уникален туристически продукт. Сигурна съм, че той ще доведе до популяризирането на това място, благодарение на усилията на кмета Йорданка Атанасова, нейния екип и на археолога доц. д-р Павлина Владкова. Всичко което виждаме тук е потвърждение на нейните думи, че нямa дpyг античен pимcки гpaд в Бългapия, кoйтo дa e зaпaзeн тaкa дoбpe кaтo Никoпoлиc. Наистина тук aвтeнтичнoтo, opигинaлнoтo и иcтинcкoтo ca cъхpaнeни пpeз гoдинитe. За всички нас е видимо, че apхeoлoзи, apхитeкти и pecтaвpaтopи са вложили своя пpoфecиoнaлизъм в paзкpивaнeтo, oпaзвaнeтo и cъхpaнявaнeтo нa тoвa бeзцeннo историческо нacлeдcтвo", каза проф.Попова.

Според местните хора подобни инициативи винаги са необходими, защото ни дават възможност да научим нещо ново, свързано с историята и със събитията по нашите земи.

Групи за антични възстановки от България, Румъния, Унгария и Македония участват в проявата.

"Никополис ад Иструм е един от най-запазените и добре проучени антични градове в Югоизточна Европа", заяви археологът доц. Павлина Владкова, която от години проучва обекта.

Никополис ад Иструм е създаден през 102 година от император Траян в чест на победата му над даките. Заедно с легионерския лагер "Нове" край Свищов и Античния керамичен център край Павликени, той е едно от доказателствата за стратегическата роля на региона в рамките на Римската империя.

По време на пищното събитие бе представена улица на занаятите и търговията, на която бяха изложени глинени съдове с антични мотиви, монетни знаци с изображения на императори и пълководци, бижута. Имаше плодове, вина и цветя от градините на съвременните обитатели на района.

На централния площад на римския град бяха пресъздадени битки, свързани с историята на града, с неговия разцвет в ранноримския период и с опустошаването му след нашествието на готите.

Готите са били племена, които са се изхранвали от наемническа дейност. Те са воювали на страната, която им плати повече. Битът в лагера на "готите" включва изграждане на огнище, упражнения по стрелба с лък, отглеждане на деца, лов и участие в битките.

Зрителите имаха възможност да наблюдават битките между римските войски и варварите. Имаше демонстрации на снаряжение и доспехи на воините, както и модните тенденции в различните периоди в женското облекло.

Пресъздаден бе "римски юридически процес". Казусът за дълг и измама между две жени, едната заела 25 сестерции от другата срещу златен пръстен, който впоследствие се оказал фалшив, трябваше да реши Публий Хелвий Пертинакс.

Историци разказаха, че през I-II век в Римската империя правораздаването е извършвано от управителя на съответната провинция, като много по-късно се обособяват съдебните органи, но още тогава важи правилото "невинен до доказване на противното".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България