Антонио Таяни в НС: България играе ключова роля за бъдещата интеграция на Западните Балкани

България може да разчита на подкрепата на Европарламента при подготовката си за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в реч пред Народното събрание.

"Българското председателство може да разчита на нашата подкрепа и сътрудничество. Мисля, че България се подготвя добре за председателството, което ще започне през януари. Според мен, то трябва да бъде отворено и близо до гражданите", подчерта той.

"За мен е огромна чест, че съм тук, защото срещите, които проведохме с моите колеги - председатели на парламентарни групи, не са само формални, заради предстоящото българско председателство, но и полезни. И нашата, и вашата цел е да сме близо до гражданите", каза Таяни пред българските депутати.

Той подчерта, че днес основните тревоги на европейските граждани са свързани с преодоляването на икономическата криза, миграцията и тероризма.

"ЕП започна разширен дебат за бъдещето на Европа и за необходимите реформи. Приносът на националните парламенти е изключително важен за този дебат. Те имат задачата да обяснят на гражданите добавената стойност от членството в ЕС в техния ежедневен живот", каза той и добави, че когато политиката е слаба се появяват други начини за вземане на решения.

Антонио Таяни заяви, че страната ни отбелязва напредък в изпълнението на ангажиментите във връзка с мониторинговия механизъм.

Председателят на ЕП подчерта, че страните, които са външни граници на ЕС, не бива да бъдат оставяни сами да се справят с миграционния натиск. "Само с единна политика можем да отговорим на това предизвикателство", каза той.

"Вашата страна играе ключова роля по отношение перспективата за интеграция на Западните Балкани. Този въпрос ще бъде сред приоритетите на българското председателство", изтъкна Антонио Таяни. "Подкрепям вашите усилия, защото ако не направим това, има опасност тероризмът и радикализмът да използват този регион, за да всяват нестабилност", подчерта председателят на Европарламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика