Антониу Гутериш предложи в ООН да бъде създадено ново управление по борба с тероризма

Снимка: Архив

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предложи в световната организация да бъде създадено ново управление по борба с тероризма, което да бъде оглавено от негов заместник. Той е съобщил това вчера на неформално заседание на Общото събрание на ООН.

„Неофициалното ми предложение е следното: необходимо е да се изведе целевата група по осъществяване на контратерористични мероприятия и центъра на ООН по борба с тероризма от департамента по политическите въпроси, и да се създаде ново управление по борба с тероризма. Единствената цел на тази крачка е да бъде повишена ефективността, без да се променят съществуващите мандати в сферата на контратерористичната дейност“, посочи Гутереш.

Новото управление ще се отчита пред Общото събрание чрез генералния секретар, добави той.

Според Гутереш дейността на това управление няма да накърнява националния суверенитет на никоя държава членка. „Целта ни е да укрепим партньорството със страните членки на ООН в борбата с транснационалния проблем за тероризма, който трябва бъде решен колкото се може по-скоро“, подчерта генералният секретар.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. докато получава пари от спонсориращите тероризма, ще е голо харчене на пари….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.