Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Антони Тренчев: Въпросите от референдума са популистки и подвеждащи

Снимка: БТВ

„Популизъм е субсидията за партиите да бъде 1 лв.. Това е недостатъчно, за да се провежда съществуването на една партия в политическия живот, има офиси, филиали из цялата страна, хора, които участват активно. Участието в политиката не е евтино начинание и предпочитаме и смятаме, че е вярно да се финансират прозрачно партиите.“ Това каза пред БТВ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.

По думите му 11 лв. е прекалено много, затова те предлагат регресивна скала.

„На първите 100 000 имаш 11 лв., на следващите 100 000 имаш 10 лв. и така спада, докато мине 1 млн., където стават по 11 стотинки на всеки глас. Това удря само и единствено най-големите партии – в случая ГЕРБ. Те ще загубят около 3 млн. лв. от субсидията си, но при субсидия от 10 млн. и с оглед на това, че те години наред държаха едни 40 млн. на депозит в банка, бяха хубави лихвите, но очевидно тези пари не ги ползват и е по-добре да се намери друго предназначение. Смятаме, че това е един прагматичен подход, който да даде шанс и на малките партии да участват“.

„Имаме принципни съображение относно мажоритарния вот. Смятаме, че не е правилно такива фундаментални изменения в изборното законодателство да се правят на коляно, няколко месеца преди да се разпуснем“, поясни депутатът.

По думите му те са против изцяло мажоритарния вот.

„Предлагаме отчетлив, ясен мажоритарен елемент в една пропорционална система. Такава система, каквато се предлага от сценаристите и инициаторите на референдума, няма никъде по света, освен в Джибути.

Това, което предлагаме е по-скоро близко до немската система, където имаш пропорционални избори с много ясен мажоритарен елемент или нещо, което може и утре да стане без да имаме някакви притеснения – да махнем прага на преференциите, т.е. листата се пренарежда изцяло както хората са гласували преференциално и да спрем да пазим водача на листата, който в момента е неизместваем. Смятаме, че това е една доста сериозна стъпка и ще отговори на очакванията на хората“.

Десният политик не се страхува от мажоритарни избори, каза още Тренчев и уточни, че се притесняват, че едно техническо изменение се представя като панацея на демокрацията. Ще влязат хората с прякорите, местните феодали, които ще си купуват изборите, допълни той.

Тренчев каза, че не подценяват резултатите от референдума.

„Целият Реформаторски блок сме работили за това референдумът да не е задължителен, тъй като смятаме, че въпросите са популистки и подвеждащи. Има над 4 млн. българи, които съзнателно или от апатия не подкрепиха референдума. Не можем да пренебрегнем народа, но имаме право да повлияем така, че нещата да се случат по най-добрия начин“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Поредният “гений”, дето ни обяснява, че “народът е прост мат’рял” и нищо не разбира, а те – политиците – са ГЕНИАЛНИ!!!! На кого служиш ти, бе Тренчо??? На народа или на “политическата класа”, дето не ще да “изпусне кокъла”???? Скапан “рИформатор”!!!!

Отговорете