Антон Генов обвинен за тормоз над конкуренти на сина му Бившият футболен съдия пред „Труд“: Спазил съм закона

Снимка Булфото

Шефът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за София и бивш международен футболен съдия Антон Генов бе обвинен в престъпление по служба. Той е подведен под наказателна отговорност за това, че е подпомагал фирма, в която е работил синът му, като е “разчиствал” нейни конкуренти. Това съобщиха вчера от Специализирано звено “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура.

Според обвинението през 2016 г. Генов се намесил в бизнеса с изкупуване на отработена мазнина от столичните заведения, която после се преработва в биогориво. Прокурорите отбелязват, че агенцията не е следвало да се занимава с олио от фритюрници, което не е храна, а отпадък.
На 3 октомври м.г. шефът на ОДБХ наредил проверка на склад на дружество в Нови Искър. Там били иззети 8180 литра отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони. По това време синът на Генов работел във фирма, която има същия бизнес. Именно автомобили на тази фирма превозили конфискуваната мазнина в неизвестна посока.

Месец по-късно Генов пратил проверяващи и при втори конкурент на сина си – фирма в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, защото дружеството се жалвало в Агенцията по храните, откъдето спрели проверката. Друго от обвиненията на Генов е за това, че е принудил фирма с чуждестранен собственик да не изкупува старо олио в София. На Генов е наложена мярка “парична гаранция” от 5000 лв.

“Всичко, което съм направил, е в рамките на закона, – каза Антон Генов пред “Труд” вчера. – Случаят датира от есента на миналата година. Спазил съм европейското и българското законодателство. Освен това фирмата, която отправя претенции, не е на територията на София. Всичко се обжалва и няма какво повече да коментирам”, добави той. По образование Генов е ветеринарен лекар, а като футболен рефер той бе от последните ни големи международни съдии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Традицията е да не се търси се отговорност от чиновник,а обикновено за действията на чиновника последствията са за гражданина,поне като разноски и такси пред съда.Законите на Крума Страшни са предвиждали смъртно наказание за тоз що клевети,а по презумция се е считало,че служещите на хана са винаги оклеветени.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.