Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Антон Генов отива на съд

Бившият футболен съдия и шеф на ОДБХ Антон Генов. Снимка Булфото

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Антон Генов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София), съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен по два текста от НК – престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК).

Според прокуратурата на 05 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД – гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си.

В хода на разследването е установено също, че целта на Антон Генов е да се набавят облаги за дружеството „У.“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата дейност както „И.“ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ – София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.“ ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У.“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

На 05 ноември 2016 г. Aнтон Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.“ЕООД – дружеството „Б. Е. О.“ ЕООД – гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Подобни действа не са от компетентността на управляваната от Генов ОДБХ – София, а от РИОСВ-София, подчертават от прокуратурата. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б. Е. О.“ ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ – София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си – престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У.“ ЕООД.

Антон Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“.

Предстои насрочване на делото от съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.