Прокуратурата назначава експертизи за авиокатастрофата край Ихтиман

МВнР: Денонощен щаб следи за безпроблемната организация на вота зад граница 

Българският край на едно лудо първенство

Мощни лампи и жива охрана пазят Централния плаж в Слънчев бряг

Пияна членка на секционна комисия отстранена с полиция в дупнишко село

„Галъп“: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

София дава 160 млн. лв. за осветление Столичната община търси изпълнители

Македонски гражданин е бил задържан по искане на България

Разбилият се самолет край Ихтиман бил регистриран в Италия

Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

Катастрофа предизвика задръстване на Аспаруховия мост

Вижте как се развива гласуването на евровота

20% от избирателите във Франция са гласували до обяд Избирателната активност там е по-висока, отколкото на предишни евровотове

Бойко Борисов се помоли за здраве и просперитет в църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Банкя (СНИМКИ)

Вижте как върви гласуването на евровота

Антон Генов отива на съд

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Антон Генов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София), съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен по два текста от НК – престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК).

Според прокуратурата на 05 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството „И.“ ЕООД – гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Генов е превишил властта си.

В хода на разследването е установено също, че целта на Антон Генов е да се набавят облаги за дружеството „У.“ ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата дейност както „И.“ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ – София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на „И.“ ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството „У.“ ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока.

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба.

На 05 ноември 2016 г. Aнтон Генов разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на „У.“ЕООД – дружеството „Б. Е. О.“ ЕООД – гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Подобни действа не са от компетентността на управляваната от Генов ОДБХ – София, а от РИОСВ-София, подчертават от прокуратурата. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал „Б. Е. О.“ ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ – София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на гр.София, като злоупотребил с властта си – престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството “У.“ ЕООД.

Антон Генов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари в размер на 5000 лв.“.

Предстои насрочване на делото от съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.