Антон Кутев: Правителството не може да управлява сектор „Сигурност”

Правителството в този вид не може да управлява сектор „Сигурност”. Очевидно е за всеки българин, че министърът на вътрешните работи е некомпетентен. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев по БТВ.

"Секторът „Сигурност” не е единственият провален сектор, но е най-драматичният в момента", заяви Кутев по темата за подготвяния вот на недоверие.

Като се започне от случките с падналия вертолет, които са проблем огромен, проблем е, че се случва, нещо, което никой не е искал и не бива да се допуска, и се мине през всичко останало, което се случва. Няма нужда да изброявам последните убийства. Напоследък няма споменаване на криминално проявен, който да не е въоръжен.

Всеки път, когато питаме министъра на вътрешните работи за организираната престъпност, той отговаря, че всичко е наред, МВР си работи. Той нито веднъж не каза – има някакъв проблем. При тази позиция единственото, което може да се направи е да се смени и то не само министърът. Това, че е некомпетентен е очевидно за всеки българин, коментира Кутев.

„Тук въпросът е по-широк, защото става дума не само за министъра на вътрешните работи. Затова го формулираме към правителството и към сектор „Сигурност”. За нас е безспорно, че правителството в този вид не може да управлява сектора. Тук са темите и за оградата и за това какво се случи там, защото там нищо не е решено, дупките под оградата си стоят, парите бяха изхарчени. Резултатът от гледна точка на сигурността не е съществен.

Най-важното и фокусът трябва да бъде върху битовата престъпност и това, което касае гражданите – убийствата и несигурността. Ние се върнахме 20 години назад. Бойко Борисов вече трети мандат е министър-председател, ние се връщаме във времето, когато Борисов беше шеф на ИПОН. По онова време бяха в такъв обем убийствата и всеки ден се случваше нещо.

Те или не са в състояние да овладеят процеса или не искат, според мен не са в състояние, но и в двата случая в интерес на българските граждани е промяна в управлението”, посочи Антон Кутев.

Темата с ядрената енергетиката винаги е била тема на БСП, ние винаги сме били за ядрената централа. Борисов е този, който спря строежа на ядрената централа през 2015 г. и сега изведнъж реши, че ще го пуска, заяви Антон Кутев.

Няма сделка за „Белене”, за добро или за лошо, допълни той.

Продължавам да смятам, че като го понатиснат малко от други посолства и като дойдат двама сенатори в България, Борисов ще се откаже от сделката за „Белене”, защото той сега е решил по други причини да я прави, допълни депутатът.

„Според мен той много държеше на това посещение в Русия и много разчиташе на него, и сега реши покрай това да придвижи някакви енергийни проекти, пък белким стане. Но като го понатиснат геополитическите сили, ще клекне”.

Въпросът с превъоръжаването е наистина комплициран, сложен, коментира Антон Кутев.

„От една страна на тази държава й трябват много пари и за здравеопазване, и за социална сигурност, и за пенсии, и тези пари са важни. Тук е въпросът дали е по-важно за държавата да се дадат парите за пенсии или да се дадат за въоръжаване на армията. Падналият хеликоптер доказа, че това беше важно. Не може тези хора да продължават да изпълняват задълженията си на допотопна техника. За да имат съответния брой часове, те трябва да имат и техниката.

Сега ние разчитаме на една изобщо не мощна армия и на НАТО, т.е. че има една голяма коалиция, която ни пази. Но в НАТО има някакви ангажименти”.

 

На въпроса рисковано ли е за БСП членството в ПЕС заради позицията им по Истанбулската конвенция, депутатът отговори, че не е присъствал на пряка заплаха.

„Аз лично никога не съм казвал, че съм против Истанбулската конвенция, точно обратното. Не смятам, че в рамките на БСП има абсолютно единодушие по този въпрос. Има много хора като мен, които смятаме, че Истанбулската конвенция трябва да бъде подкрепена, защото тя касае насилието над жените. Не вярвам и не смятам, че има право ПЕС по някакъв начин да ни ограничава позицията на БСП. Ние имаме право на позиция”, каза Кутев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика