Антон Радичев ще получи най-високото отличие на Министерството на културата

Големият български актьор Антон Радичев ще бъде отличен с най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие, съобщи пресцентърът на министерството. Поводът е неговият 70-годишен юбилей и 43 години на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Театърът ще отбележи събитието с постановката „Почивен ден“ на Камен Донев утре, 7 октомври, от 19:00 ч.

Колегите на Антон Радичев казват за него, че името му е записано със златни букви в историята на българския театър и кино, а за таланта му границите са просто литературно понятие.

Антон Радичев завършва ВИТИЗ при проф. Ф. Филипов през 1974 г. От същата година е в състава на Народния театър "Иван Вазов", където дебютната му роля е Протасов в "Деца на слънцето" от М. Горки. Сред ролите му в театъра са още: Любомир в "Големанов" от Ст. Л. Костов, Сизобрюхов в "Унижените и оскърбените" по Ф. М. Достоевски, Гурин в "Бяг" по М. Булгаков, Хаджията, Хаджи Смион, Каракалпаков, Варлаам Копринарката в "Хъшове", "Под игото", "Двубой" и "Чичовци" от Ив. Вазов, Дончо в "Зидари" от П. Ю. Тодоров, Петлето, Великов, Иван Гамаша в "Опит за летене", "Януари" и "Суматоха" от Й. Радичков, Амфореас в "Борци" от С. Карас, Кръстан във "Всяка есенна вечер" от Ив. Пейчев, Фигаро в "Сватбата на Фигаро" от П. Бомарше, Епиходов във "Вишнева градина" от А. П. Чехов, Наг в "Краят на играта" от С. Бекет, Шериф Томас в "Човекът, който прави дъжд" от Н. Р. Неш, Гастоне в "Призраци в Неапол" от Е. де Филипо, Венко в "Почивен ден" от К. Донев, Мъжът в "Рейс" от Ст. Стратиев, Пържени яйца в "Женитба" от Н. Гогол, Корбачо във "Волпоне" от Б. Джонсън. Участва в естрадната формация "НЛО".

Много и запомнящи са ролите му в киното, сред които в "Оркестър без име" (1982), "Хотел Централ" (1983), "Маневри на петия етаж" (1985), "Пантуди" (1993), "Испанска муха" (1998). А също така и участието му в телевизионни сериали като "Патриархат" (2005), "Живот на колелета" (1992), "Време за път" (1987).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България