Антъни Джошуа - Момче за милиарди

Britain's Anthony Joshua makes his way to the ring ahead of his IBF, IBO and WBA, world Heavyweight title fight against Ukraine's Wladimir Klitschko at Wembley Stadium in north west London on April 29, 2017. / AFP PHOTO / Ben STANSALL

„Много станаха вече милионерите, а на мен ми трябва нещо повече“, заяви наскоро новият крал на бокса Антъни Джошуа. Но в момента дори победата над Кличко няма да го направи милиардер. „Първата ми работа ще е да си платя на пералнята, дължа им 120 паунда“, пошегува се шампионът. Хонорарът от 15 милиона паунда е повече от достатъчен за тази цел, но до милиардите ще трябват още доста ъперкъти.

Началото на пътя е в училището в Хертфорд, след като семейството му окончателно се установява на Острова. Антъни е роден в Уотфорд, но прекарва първите години от живота си в Нигерия, откъдето са родителите му. Както е обичайно за дете с неговия произход, малкият Джошуа е добър в леката атлетика и футбола. На 14 години чупи училищния рекорд в бягането на 100 метра - 11,6 секунди. В боксовата зала влиза късно, едва на 18 г. по идея на братовчед си Бен Илейеми, който впоследствие също става професионален боксьор. Три години и 18 мача по-късно вече е национален шампион на Великобритания за аматьори. Предлагат му 50 000 паунда, за да стане професионалист, но той отказва. „Беше лесно решение - разказва по-късно Джошуа. - В бокса съм не за пари, а за да печеля медали.“

На европейското първенство през 2011 г. в Анкара побеждава двама съперници, но е нокаутиран от агресивния румънец Михай Нестор. Следва доста по-успешно участие на световното в Баку, където детронира действащия олимпийски и световен шампион Роберто Камареле (Италия). Там стига финала, но в битката за златото съдиите дават една точка повече на местния герой Магомедрасул Маджиров.

Подобен е и финалът на олимпийските игри Лондон 2012. Този път Антъни е пред родна публика, а срещу него е дългогодишният господар в тежката категория Камареле, който така и отказва да стане професионалист, за да обира отличията при аматьорите. 32-годишният италианец печели първите 2 рунда, но Джошуа успява да намери сили да се върне в мача и в крайна сметка печели по точки. Впоследствие експерти твърдят, че съдийското решение било рамо за домакините, но така или иначе младият боксьор вече има най-ценния медал - олимпийското злато. А като добавка към него и Ордена на Британската империя. Вече е време да поработи и за пари.

Дебютът на профиринга е отново срещу италианец - Емануеле Лео, когото Джошуа нокаутира в първия рунд. Мениджмънтът на британеца подбира точните съперници, за да изстреля кариерата му към върха. Едва в осмия си мач Антъни влиза в трети рунд, а в деветата си битка печели Интернационалната титла на Световния боксов съвет (WBC). През това време свиква да се бие на най-престижните арени на Острова, като дори стъпва на „Уембли“, но мачовете му са подгряващи за по-важни събития.

Първото голямо предизвикателство идва в 15-ия мач. Боят е за британската титла в тежка категория, а срещу него е Дилиън Уайт, който го е победил през 2009 г. при аматьорите - първата от трите загуби на Джошуа изобщо. Във втория рунд Уайт успява да притисне Антъни, който с мъка оцелява, за да го унищожи с брутален ъперкът в седмия. Тази победа е ключът към бъдещето - 3 милиона паунда веднага и нов 5-годишен договор, включващ дял от платените телевизионни излъчвания.

Време е и за дебютната титла в профибокса. След паметната си победа над Владимир Кличко британецът Тайсън Фюри има прекалено много пояси и прекалено малко желание да ги защитава. Той отказва среща със задължителния претендент на Международната боксова федерация (IBF) Вячеслав Глазков и овакантява титлата. „Този пояс е най-скапаният от всичките, ще се изпикая върху него и ще го изхвърля на боклука!“, твърди Циганският крал. За Джошуа обаче въпросната титла е шанс за нова стъпка към върха. Той нокаутира във втория рунд Чарлз Мартин, който по-рано е победил Глазков и вече с пълно право се нарича световен шампион, макар и само в една от версиите.

Следват 2 безпроблемни защити, преди съдбата да му предложи всичко накуп - още два пояса в добавка към истински претендент. Владимир Кличко няма нищо общо със съперниците, с които Джошуа дотогава е мерил сили. Историческият мач на „Уембли“ легитимира младия британец като новия господар в тежката категория, а мениджърът Еди Хърн няма търпение да организира втора серия от съперничеството. „Тежката категория има нужда от нещо като Али - Фрейзър или Тайсън - Холифийлд“, смята той. А Джошуа е по-склонен да се изправи срещу „истинския злодей“ - Тайсън Фюри.

„Къде си, бейби, ела да се биеш!“, извика по този повод Антъни на ринга на „Уембли“. Така че тази история има много варианти за продължение. Може би в крайна сметка наистина светът ще види боксьор милиардер.

 

Иска да стане като Кличко

Антъни Джошуа има амбицията да върне скуката в тежката категория от времето на Владимир Кличко. Новият шампион не крие, че украинецът е пример за него в много отношения както на ринга, така и извън него.

„Мога да направя това, което направи Кличко, и да остана шампион в следващите десет години“, смята Джошуа.

Мениджърът му Еди Хърн обаче охлади евентуалните претенденти с намерението си да организира само по два мача на Джошуа годишно. „Един през април или май и друг през октомври или ноември - планира той. - Ще изберем тези двубои, които ни носят най-много пари.“

 

За него

Не мислех, че може да стане

Когато го свалих в нокдаун, не мислех, че може отново да стане. Смятах, че е свършил горивото и няма как да си върне концентрацията, но той успя. Респект!

Винаги съм бил фен на неговия талант, още от времето когато правехме спаринги в Австрия. Мисля, че все още е уязвим и има върху какво да работи. Ще видим как ще се развие занапред.

Владимир Кличко, бивш световен шампион

 

Ако го искате пребит, обадете ми се

Ще му кажа „браво“, страхотен бой. Беше на живот и смърт. Знам го, защото и аз съм танцувал с Кличко. Но когато искате този любител на вдигането на щанги да бъде пребит, обадете ми се. Аз не съм на 41 години, а той е мечтата на всеки класен боксьор. Да, Джошуа е хартиен шампион, който вдига щанги, взима допинг и се прави на лош. Няма нужда да тренирам, за да пребия един щангист.

Тайсън Фюри, бивш световен шампион

 

Напомня ми за Майк Тайсън

Бях много изненадан, когато след златния медал от Лондон дойде при мен и ме помоли за съвет дали да стане професионалист. Напомня ми за младия Майк Тайсън, който нокаутираше всички, но много от съперниците му бяха пълни смешници. Млад е и пълен с енергия. Опитва се да запази концентрацията си и му се получава. В момента той е в страхотен период; където и да отиде, хората го познават, всеки го дърпа нанякъде - спонсори, интервюта, пари. Може да стане един от най-великите за всички времена, но никога няма да доминира в тежката категория така, както го правех аз. Аматьорската му кариера беше прекалено кратка и все още има много да учи. А и да можеш да направиш нещо и наистина да го направиш, са две много различни неща. В момента можем да кажем само, че има потенциал.

Ленъкс Люис, бивш световен шампион

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети