Антъни Иванов - Търновският делфин

За последния месец едно 18-годишно момче изстреля родното плуване в друга орбита. Преди дни търновецът Антъни Иванов спечели исторически първи медал за България в „синия“ спорт от световно първенство за юноши – бронз на 200 м бътерфлай. Досега с отличие от шампионат на планетата можеха да се похвалят само Таня Богомилова при жените и Михаил Александров, но с мъжката щафетата на САЩ. В края на юли родният талант проби и в Топ 8 на мондиала при мъжете Будапеща 2017, като стана едва третият българин с подобно постижение.

В големия спорт няма талант, има здрава работа и много всеотдайност – казва Антъни Иванов. - Изключително важна е и психиката. Може да си много подготвен, но не го ли покажеш пред камерите и прожекторите, няма значение.

Преди големия си удар тази година, само за миналата младокът има над 30 корекции на националния рекорд, става и европейски вицешампион при юношите в коронната си дисциплина.

Като дете обаче Антъни започва с футбол и мечтае за кариера на Кристиано Роналдо. Но баща му Антон, бивш национал на 100 и 200 м бътерфлай, упорито го насочва към басейна. А съотборничката му в “Етър” Бояна Томова изиграва важна роля в първите години. Двамата се надпреварват кой ще спечели повече медали и конкуренцията им дава резултат. Още 12-годишен Иванов е неизменно на почетната стълбичка и не спира да коригира националните постижения. Вече има над 200 в различните възрасти.

В родния си град младокът тренира при Роза Георгиева, а от миналото лято се подготвя в Сандански при Николай Вакареев, бивш наставник на баща му. Двамата толкова се сработват, че момчето без проблем често пътува от едното място до другото през цялата учебна година. А когато е у дома тренира под зоркия поглед на татко си, който чинно разчита графиките, изготвени от Вакареев, но и получава наставления по телефона.

“Ставам в 6 сутринта и след час вече съм във водата – разкрива ученикът в Американския колеж във Велико Търново. - На училище съм от 9 и обикновено стигам за втория час. След уроците се прибирам, хапвам и следобед отново съм на басейна. После идва ред на сухите тренировки – подскоци, лицеви опори, дърпане на ластици, надигане с колани...”

Общо на ден с плуване Антъни изминава по 12-13 км. Избира най-красивия, но и най-трудния стил – бътерфлая, заради своя кумир Майкъл Фелпс. Именно от него младокът се запалва по “синия” спорт, както и по делфина.

А за 18-ия си рожден на 17 юли талантът получи един от най-ценните си подаръци - снимка с автограф от Торпедото. Поднася му го негов чичо, който живее в Лондон и е имал късмета да се сдобие с униката. А иначе плувецът е щастлив и с друга придобивка от Куршума от Балтимор – негова фланелка от завръщането му в басейна през 2013-а на Гран при в Меса (САЩ). Купува я за 203 лева на благотворителен търг, организиран от най-добрата ни плувкиня Нина Рангелова, която живее в Щатите. Сумата е точно толкова, колкото преплува коронната си дисциплина (2:02,57 мин) на силния турнир “Комен къп” в Израел.

Поговорката, че апетитът идва с яденето, изобщо не е чужда на Антъни. Той не крие амбицията си още на следващата олимпиада – Токио 2020 да вземе медал. И за да постигне тази своя цел талантът е решил да продължи образованието си в САЩ, където освен да тренира ще учи и спортен мениджмънт. Засега няколко елитни университета го искат, дори Харвърд му предлага пълна стипендия. Но пък там нямат силно плуване, затова Антъни ще избира между някой от топлите щати - Флорида, Тексас и Калифорния.

“До края на октомври ще реша – отсича той. - Да, ще уча в Щатите, но ще продължа да се състезавам за България.”

Атрактивното си за нашите земи име получава от филмовата звезда Антъни Хопкинс. Родителите му дори били пред дилема, дали да го кръстят на уелския актьор или на испанския Антонио Бадерас. В крайна сметка Хопкинс надделял.

Извън басейна талантът предпочита да прекарва със семейството си и своята приятелка Габриела Димитрова. Тя е с три години по-малка от него и също е плувкиня от Велико Търново. Момичето е гордо от постиженията на своя любим и не спира да публикува успехите му в социалната мрежа.

“И аз съм имал много тежки моменти и дори застой, но никога не съм мислил да се откажа – разкрива медалистът. – И ето, че моите усилия вече дават резултат. Радвам се, че именно аз успях да върна България на картата на плуването!”

 

Има марков ритуал преди старт

Антъни Иванов не слуша музика преди старт и не излиза със слушалки на ушите, както повечето плувци. Има си марков ритуал – качва се на блокчето с левия крък, а после кръстосва три пъти ръце.

Но както всички елитни състезатели използва високотехнологичен бански костюм с цена около 250 евро. Един чифт обаче се амортизира само за три плувания, а за следващ старт трябва нов. “Моят модел не стяга, предпазва от схващания на краката и е идеален за 200 метра”, разкрива Антъни.

Новата звезда на плуването полага усилия да се храни здравословно. Газираното е забранено, но голяма слабост му е сладкото. Затова десертите му са предимно плодове. В храната му преобладават пилешко, риба, мюсли, мляко, мед...

 

За него

Безспорен талант

Той е безспорен талант и се отличаваше от останалите още от дете. Като по-малък направи страшно много рекорди и продължава да го прави и до сега, което говори за изключително постоянство и трудолюбие. Но при него сериозните успехи едва сега започват. Истината е при мъжете и дано да продължи с този хъс и целенасоченост. И моята кариера тръгна с бронз, но стигнах до златния олимпийски медал, което му пожелах и на него да му се случи.

Таня Богомилова, олимпийска шампионка

 

Не показва колебание от по-силните

“Антъни е изключително спокоен състезател, не показва притеснения или колебания от по-силните. Много трудолюбив и изпълнителен. Целеустремен. Поставя си задача и я гони докрай. Понякога е разсеян, защото се концентрира върху плуването и останалото остава на заден план. Затова често му се случва да забрави паспорт или акредитация. Не спира да се бори с времето в басейна. И знае, че всяко усилие е нова крачка напред. Преди ни подминаваха, но след успеха на световното в Будапеща, вече започнаха да ни забелязват олимпийски шампиони, медалисти. И явно ценят това, което постигаме.

Николай Вакареев, личен треньор на плувеца

 

Концентриран е върху реалните си цели

Антъни има висока поносимост към тренировъчните натоварвания. Изключително съсредоточен и концентриран върху целите си. И те са реални, резултатите го показват. Успява да е обективен и в това какво би могъл да постигне. Освен всичко, успява да е добър пример за по-малките. Когато сме на басейна постоянно е заобиколен от деца, които иска да се снимат с него, да поговорят, да получат автограф. Прави добро впечатление и на родителите. Има силно присъствие и свои последователи. Държанието му не се е променило. Той е част от отбора.

Кристиян Минковски, селекционер на националния отбор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети