Вижте какво ще решава Министерски съвет на 20 юни 2018 г.

Северна Корея е предложила премахване на тежката артилерия от границата

Антониу Гутериш: Броят на страните, участващи в конфликти, е най-големият за последните 30 години

Китай гневен на нови US мита Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

БЛС: Информацията за “Медицински одит” беше поднесена по начин, който оронва авторитета на цялото съсловие

Мондиалът на статичните положения

Полша иска да е посредник между ЕС и САЩ

Четвърти нов в ЦСКА

Ветерани и миньори щурмуваха сградата на парламента в Киев

Румен Радев в Братислава: Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно

За първи път в България поставят опера в цирк

Запали се самолетът на Саудитска Арабия

Община Каварна е със запорирани сметки заради дългове към Балчик

Макрон нахока тийнейджър, нарекъл го “Маню”

Аня Пенчева – Честита Аня!

Човек един път да му излезе име, че е секссимвол, и така цял живот. Красивата Аня Пенчева вчера имаше юбилей.

Колко са годините й? За вечнозелените това е без значение. Както самата актриса казва: “Има младежи, които вече са чичаци, а също и 70-годишни дами, които са все още момичета.” Вчера Аня имаше рожден ден, не 70-и, но какво, дори и да беше?

“Когато влязох в Народния театър, не бях нито комсомолка, нито партийка – разказва актрисата. – Един ден в кафенето Стефан Данаилов ми каза: “Уф, копеле, сега като дойде тук, ще трябва да те направим партиен член.” Викам: “Как, бе, с тия роли на леки жени, проститутки, какъв партиен член?” И той: “Да, бе, вярно.” И така дочаках промените. Аз и Славка Славова единствени не бяхме партийни членове. Тя по политически причини – родена е в Берлин, баща и майка, и двамата завършили в Берлин, а аз – от една шега в кафето.”

Така Аня Пенчева останала безпартийна, поне до идването на Демокрацията.

Пенчева е еталон за красота в народната памет с ролите си във “Адаптация”, “Хан Аспарух”, първата част на “Време разделно”, “Тайфуни с нежни имена”. Снимала се е в над 45 филма, включително и в първата холивудска продукция у нас – “Детсталкер 4” (1985). Тя продължава да играе в театъра, а тази година през май беше премиерата на последния й филм – “Извън пътя” на режисьора Николай Волев, където играе съпругата на Деян Донков.

Звездните й семейства – първи брак с известния тв спортен журналист Сашо Диков и втори с бизнесмена и син на актрисата Славка Славова Ивайло Караньотов (един от най-добрите спринтьори в историята на българския спорт, някои от рекордите му все още не са подобрени) и известните им деца – тв журналистката и актриса Петя Дикова – Пипи, и един от най-добрите български състезатели по мотоциклетизъм Ангел Караньотов, са постоянно обект на обществен интерес, както и на публикации в клюкарските издания.

Аня Пенчева е родена в Смолян. Завършва актьорско майсторство при проф. Сашо Стоянов във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” (1980). “Сестра ми беше тази, която реши, че аз не трябва да уча нещо, което да ме доведе до нейната съдба – на 20 г. вече с побеляла коса от висшата математика – разказва Аня Пенчева. – По семейна традиция се очакваше и аз да се насоча към сериозните професии, но тя се наложи.”

Когато e в 4-ти курс във ВИТИЗ, професор Гриша Островски я взема в Младежкия театър. “Най-хубавите ми спомени са от този театър – там за първи път станах актриса, съпруга и майка. Пипи се роди, Николай Бинев и Домна ни бяха кумове и нейни кръстници.”

В Народния театър я канят да замени заминаващата за Италия Елжана Попова. Първата й роля там е и първата й среща на сцена със Славка Славова (майка на втория съпруг на Аня). Под режисурата на Кольо Петков играят “Свекърва”. Славка играе свекървата, Аня – снахата.

Двете най-големи премеждия с децата й са, когато синът й в Гърция печели европейски шампионат. Вече е наясно, че той е победителят. “Той скочи за шоу на публиката и падна. Съдиите не го гледат, защото си мислят, че няма да има проблеми, понеже всички състезатели са много след него. Няма жълт флаг. Прескочих на шпагат оградата – Стефка Костадинова, ако беше там, щеше да онемее. И се затичах като обезумяла срещу пистата. Те не спират състезанието, а вече един мотор мина през него. Това беше наистина страшно, още го сънувам…” Другият случай е с Пипи, която по време на обучението си в Англия получава сепсис след ваксина за варицела. Пристига си в България и известно време е между живота и смъртта.

Това е накратко историята на Аня Пенчева – невъзможна да бъде разказана в рамките на една вестникарска страница, тъй като е пребогата на щури събития. Като познанството й с Тодор Живков, благодарение на което е уреждала апартаменти на колегите си и ремонт за театъра и още какви ли не още приключения. “Много хора мислят, че съм надменна, сърдита или на настроения. Истината е, че не виждам добре. Затова понякога отминавам някого, дори без да го поздравя”, предупреждава Аня, която по собствените си думи често е “ненужно откровена.”

Снима се в киното
от дете

Аня Пенчева получи награда Аскеер за 2002 г. за поддържаща актриса за ролята в “Похапване с приятели”. В киното се снима още като дете във филма “Цар Иван Шишман” и 12-годишна играе царица Мария. Първата й по-сериозна роля е на Розмари в “Тайфуни с нежни имена” (1979) на Милен Гетов, където си партнира с Коста Цонев. Играла е в “Адаптация” (1981 г.), “Предупреждението” (1982 г.), “Денят не си личи по заранта” (1985), “Страстната неделя” (1986 г.), “По следите на капитан Грант” на руския режисьор Станислав Говорухин, в първия филм “Време на насилие” от трилогията на Людмил Стайков “Време разделно” (1988 г.), “Кръговрат” (1993 г.) и т.н.

ЗА НЕЯ

Абсолютна бойна единица
Аня е абсолютна бойна единица. Познавам много актриси, които са претенциозни, лигави, правят се на примадони. При Аня няма такова нещо, тя винаги е отдадена на работата си и на всяка роля.
Деян Донков,
актьор

20 години
е ненадминат
секс символ

20 години, колкото и да се напъваха разни други, тя беше безспорният секс символ на нашето кино, театър и т.н. Обичам да й казвам – казвам го и пред камери, и пред журналисти, че ако се беше родила на друго място, в друга държава, щеше да направи страхотна кариера. Тя е артистка, но за щастие е нещо доста по-различно от обичайното клише за тази професия.
Сашо Диков,
бившият съпруг на Аня Пенчева

Тя е единственият колега, подал ми ръка
След като останах без работа, дойде един голям срив, тъй като аз съм главата на семейството и човекът, който осигурява хляба. Наложи се да изкараме така три години и бяхме осъдени на глад. В този момент на мен ми подадоха ръка най-неочаквано хора, които не принадлежаха идейно към тази партия, към която аз се включих в изборите. От колегите единственият човек, подал ми ръка, беше Аня Пенчева.
Виолета Гиндева,
актриса

Аня и Ивайло се взеха по голяма любов
Славка беше накрая в много добри отношения с Аня. В началото, естествено, като всяка майка, Славка беше против, понеже това е втори брак на Ивайло. Но като се роди и момченцето на Аня и Ивайло, тя се примири. От Славка знам, че Аня и Ивайло се взеха по голяма любов…
Покойната актриса
Таня Масалитинова

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А къде отиде оная красавица Карина Караньотова-фаворитка на “Мис дупе”?

  2. кажете го направо и без каквито и да е завъртулки.тази пенчева както и повечето актриси са абсолютни шафрантии.докато не минат по/д/ “стълбицата”/режисьори сценаристи,водещи артисти спонсори и т.н./ няма снимки няма сцена. всичко друго е ала бала.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.