Апартаментите за гости без звезди, но с регистрация

Апартаментите, отдавани краткосрочно онлайн, няма да подлежат на категоризация, а само на регистрация, каза председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Целта е да се изкара нелегалният бизнес на светло

Общините ще плащат за информация

Апартаментите, които се предлагат на туристи, няма да бъдат категоризирани и да получават звезди, но ще трябва да бъдат вписани в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Това обясниха в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти), които внесоха промени в Закона за туризма. Те предлагат да се въведе регулация при отдаване на жилища под наем на туристи чрез онлайн платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи, Homeway и др. За жилищата, които не са регистрирани, да не може да бъдат пускани оферти в интернет, предвижда предложението.

Целта на промяната е хората, които предлагат стаи за настаняване, да си плащат данъците, обясни Менда Стоянова. “Искам да кажа за всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест”, допълни тя. Промяната не била и за да се спре оперирането на онлайн платформи като Booking и Airbnb на българския пазар. Менда Стоянова съобщи още, че се предвижда възможност общините да сключват договори с онлайн платформите срещу заплащане и от тях да получават информация за местата за настаняване. Очакванията са по този начин да се предотврати възможността апартаменти, които не са се регистрирали, да предоставят услуга без да плащат данъци.

Валери Симеонов защити подготвяните промени у нас като посочи, че такъв е примерът на Естония и Франция. Според него всичко друго би означавало увеличаване ролята на контролните органи и административна тежест. В част от Европа краткосрочното отдаване с туристически цели е ограничено чрез рестрикции за продажба в отделни квартали, изисквания за отделен вход на обекта и други.

Коментари

Задължително поле