Апелативен съд – Бургас върна на първата инстанция делото срещу наемател, убил по непредпазливост хазяина си

Бургаският апелативен съд отмени изцяло присъда и върна за ново разглеждане от друг състав на ОС– Бургас делото срещу Борислав Й. от гр. Чирпан, причинил по непредпазливост смъртта на бургазлия след удар с чиния по главата.

Инцидентът е от 11.07.2016г., когато между двамата мъже, употребили алкохол, възниква скандал, приключил фатално за 55-годишния Пламен П, хазяин на Борислав Й.

Окръжният съд е наложил на Борислав Й. наказание от три години лишаване от свобода, като е отложил изтърпяване на наказанието за срок от четири години.

Подсъдимият е обжалвал присъдата пред Апелативния съд в гр. Бургас. След като е направил цялостна служебна проверка на първоинстанционния съдебен акт въззивният състав е приел, че обжалваната присъда е произнесена при допуснато абсолютно процесуално нарушение – постановена е от незаконен състав.

Съгласно нормата от НПК и с оглед предявеното срещу подсъдимия Борислав Й. обвинение за престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода до пет години“, първоинстанционното разглеждане на наказателното дело е следвало да бъде осъществено от Бургаския окръжен съд в едноличен състав от един съдия.

Съдът обаче е провел съдебните заседания и е приключил първоинстанционното производство в състав от съдия и двама съдебни заседатели, като последните са взели участие и в проведеното тайно съвещание за постановяване на присъдата, както и в произнасянето на самата присъда.

Въззивния състав посочва, че недопустимото участие на съдебните заседатели в състава, разгледал делото, има за последица нарушаване на принципа за опазване на тайната на съвещанието, както и подмяна на волята на съда при решаването на делото по същество.

„След като броят на членовете на състава не е съобразен с предписанията на закона, всякога е налице абсолютно процесуално нарушение, което винаги е основание за отмяна на постановения съдебен акт и връщане на делото за ново разглеждане, без да е необходимо да се изследва доколко това нарушение е накърнило съществено правата на някоя от страните в процеса“, се казва в решението на апелативните съдии.

Постановеният съдебен акт не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право