Владимир Путин: Русия ще отвърне подобаващо на ракетните изпитания на САЩ

Бойко Борисов: Желая ви още по-големи заплати в „Ада Тепе“

С-400 свали цели, летящи със скорост над 2000 км/ч (ВИДЕО) За мишени са използвани свръхзвуковите ракети „Фаворит“

Мошеникът е осъждан за други измами

Спипаха пияни френски тираджии в Берковица, единият – на литър концентрат Нашенец подобри алкохолните постиженията на чужденците, но катастрофира

Кметът Фандъкова: Продължава изграждането на канализация в „Горубляне“, „Нови хан“ и „Бенковски“

Мъж преби приятелката си във Варна

Премиерът Борисов присъства на откриването на мина „Ада тепе“ (ВИДЕО) Рудникът ще вади 85 хиляди тройунции злато годишно

Полицията откри 4,7 кг хероин, закопани в градина в габровското село Гергини 1 кг кокаин е намерен в колата на собственика, крил дрогата, след като съучастникът му беше арестуван в понеделник в Столипиново

В Банско откриха Десетия юбилеен фестивал на операта

ЕС дава 100 млрд. евро за Европейски фонд за бъдещето

Джей Ло на фитнес с чанта за $20 000

49-годишен мъж се е удавил в частен водоем в Кюстендилско

Освободиха руския опозиционер Алекей Навални след 30-дневен арест

Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Апелативна прокуратура – Велико Търново втора по натовареност за 2017 година

Прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Велико Търново отчитат за миналата година 12% увеличение на внесените в съда прокурорски актова, като осъдени и санкционирани лиза по тях са общо 5752 лица. Данните от отчетния доклад, съобщи апелативния прокурор Огнян Басарболиев на провелото се на 20 април годишно отчетно събрание на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

На събитието присъства Ася Петрова, заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура, членовете на Висш съдебен съвет Гергана Мутафова и Огнян Дамянов, прокурорите от Апелативна прокуратура В. Търново и ръководителите на Окръжните прокуратури в апелативната зона.При отчета за дейността на прокуратурата, апелативният прокурор Огнян Басарболиев отчете работата на прокурорите във всички етапи на наказателния процес, административната и контролно-ревизионна дейност и на обема на прокурорската дейност в апелативната зона.

„Много добра ритмичност на работа на прокурорите в апелативната зона продължава и през 2017 г. Решени са малко над 95 % от преписките. В законовият срок са приключили 97,5% от възложените проверки на други органи. За поддържаното много добро ниво на срочност при решаването на преписките по следствения надзор е показателно, че през 2017 г. в апелативната зона решените преписки в срок над 1 месец, включително с извършени по тях проверки, са само 0,6%“ – уточни по време на отчета г-н Басарболиев. През отчетния период общият брой на наблюдаваните преписки по следствения надзор в апелативната зона е общо 32 973, като 95 % от тях са решени в законовия срок.По 6599 преписки са образувани досъдебни производства.В апелативната зона са наблюдавани 21 380 досъдебни производства, като ръстът на тези производства нараства с 2% годишно.Направени са двойно повече искания по реда на чл. 72 от НПК за обезпечаване на глоби, конфискации и отнемане на вещи в полза на държавата, като 86% от тях са уважени от съда.

По искане на прокурор на 368 лицата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” в апелативната зона.През 2017 г. наблюдаваните досъдебни производства в апелативната зона са 26 440, като има увеличение на техния брой.Бързите производства са 3 149 и бележат увеличение с 34%. Тенденцията за намаляване на техния брой е преодоляна, като през 2016г. е отчетено увеличение с 27%, а през предходната 2017 г. с 34%.Решените от прокурорите в апелативната зона досъдебни производства са 20 511. В съдилищата са внесени 5 290 досъдебни производства и 5 357 прокурорски актове, като и по двата показателя има 12 % увеличение сравнено с предходната година. Внесените в съда прокурорски актове са срещу 5 799 лица, което е 10,3% повече от предходната година. 46% от делата, внесени в съдилищата са обвинителни актове, 33% споразумения и 20% – предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни наказания по реда на чл. 78а от НК. Запазва се тенденцията най-голям дял от прокурорските актове да са за общоопасни престъпления, следвани от престъпления против собствеността и престъпления против стопанството.Наблюдава се общо увеличение на съдебните решения по внесените прокурорски актове с 676 бр. в сравнение с 2016 г.

Решенията само по внесените обвинителни актове са: осъдителни присъди – 42.63 %, оправдателни присъди – 2.90 %, споразумения – 47.75 %, освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание – 2.90 %, прекратяване – 0.55 %, връщане на прокурора – 3% , отстраняване на очевидни фактически грешки– 0.17 %.От внесените от прокурорите споразумения 96.89 % са одобрени от съда.Прокурорите от апелативния район са взели участие в 7 518 бр. дела по наказателно – съдебния надзор, разгледани в 10 752 заседания.

Данните за участията на прокурорите в съдебни заседания по наказателно – съдебния надзор бележат увеличение на броя на делата по наказателно-съдебния надзор с 364 бр. и намаление на броя заседания с 363 , което сочи, че бързината на разглеждане на делата в съдилищата се е подобрила.По прокурорските актове са осъдени и санкционирани 5 752 лица, като има увеличение и по този показател с 482 лица. От тях по по внесените обвинителни актове – 50.09 %, по внесените споразумения –32.70 % и по внесените предложения по чл.78а от НК – 17,21 %.

Положителни са и резултатите на постановени оправдателни присъди и решения, които са едва 2.09 % от внесените през годината прокурорски актове и на върнатите от съдилищата на прокурора дела, които са в ниската граница на 2.39 % .Приведени в изпълнение са влезли в сила присъди и споразумения на 2 918 лица с наложени 3075 наказания.През 2017 год. продължи утвърдилата се практика за изготвянето на протести срещу незаконосъобразни административни актове, като основен способ за упражняване надзора за законност. Видима е разликата в положителен аспект. За 2016 г. за региона на АП В.Търново общо подадените протести са били 94, докато в настоящия период те са 214. По критерия натовареност на прокурор АП В.Търново е над средната за страната, като се нарежда на 2-ро място, след АП София.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.