Апелативният съд в Търново въвежда нова система за специализиран достъп до електронните досиета на делата

Презентация на системата за специализиран достъп до електронните досиета на делата в съда ще бъде представена на 27 октомври в Апелативния съд във Велико Търново.Новата система ще позволи на всички страни по дадено дело и техните процесуални представители да извършват справки по електронен път, посредством създаден интерфейс на страницата на апелативната инстанция в старата столица. Справките чрез специализираната система могат да се извършват в реално време като тя обезпечава достъп до всички документи- писма, жалби, актове, протоколи и др., приложени по съответното дело на Великотърновския апелативен съд /ВТАС/.

"Получената по този начин информация няма характер на съобщение по реда на НПК, ГПК, АПК, като предоставя достъп до незаверени преписи на протоколи, определения, разпореждания, решения, присъди и мотиви в зависимост от характера на съдебното производство. Специализираният достъп се осъществява по определен ред и правила, които гарантират недопускане на неоторизиран достъп на лица до дела, по които не са страни или процесуални представители и биха могли да злоупотребят с получената информация", съобщиха от ръководството на съда.

От Темида допълват още, че въвеждането на специализираната система за електронен достъп е резултат от стремежа на Апелативен съд Велико Търново да следва концепцията за постепенно въвеждане на електронно правосъдие в страната и да предоставя услуги, адекватни на съвременните технологични възможности. Новата система гарантира не само по-голямо удобство за гражданите, свързано с отпадане необходимостта да посещават лично съда за справка или незаверен препис по дело. Тя ще спомогне и за оптимизираното използване на ресурсите на съда, свързано с по-бързото и качествено обслужване на гражданите, съчетано с намаляване на разходите, свързани с консумацията на хартия и други материали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право