Пиян с камион удари шуменец на зебра

Правят интерактивна карта на бизнеса в България аснемат с 360-градусова панорама сградите и продуктите на компаниите

Fibank беше отличена като компания на годината

8 месеца условно за ултрас, заплюл и обиждал полицаи

Изнудваният от Иванчева бизнесмен имал проект за луксозен комплекс до Бизнес Парка

Турция прибра златото си от САЩ

През октомври пристигат първите 20 електробуса за градския транспорт в София

БАКБ награди зелени проекти с 25 хил. лв. Победител е стойка за велосипеди

Икона на свети Георги подари семейство от Монтана на президента Радев Държавния глава влезе в дома на освободения от гръцки затвор с негова помощ Иво Богданов

Прокуратурата: Не проверяваме действията на разследващите по досъдебното производство срещу Иванчева

Генералният секретар на НАТО: Гърция и Турция трябва сами да разрешат различията си

Александър Ваклин е изнудваният бизнесмен от Иванчева Предприемачът работи с английски партньори

Мобилни полицейски екипи ще решават проблеми в малките населени места в Търновско Проведени са 34 срещи в областта

Показват карикатури на Тодор Живков, дело на Тодор Цонев Изложбата се открива на 26 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Валентин Радев отива на крака при ранената полицайка: Още търсим кой е хвърлил бомбичката

Апелативният съд в Търново върна за ново разглеждане дело за кражба на музейни експонати за 467 334 лева

Апелативният съд във Велико Търново отмени постановени присъди и върна за ново разглеждане от първоинстационния съд на делото за кражба на експонати на обща стойност 467 334 лева от музей „Освободителна война“ в град Бяла. Процесът се гледа на втора инстанция по въззивни протест на Окръжната прокуратура в Русе, както и по жалби на подсъдимите. Магистратите от апелативната инстанция са открили процесуални нарушения и са постановили, процесът да се гледа повторно от друг състав на Окръжния съд в Русе.

“В обстоятелствената част на обвинителния акт на прокуратурата липсват фактически обстоятелства, конкретизиращи времето на извършване, на което и да било от деянията, за които на подсъдимите са повдигнати обвинения. По този начин е невъзможно да се установи дали те са извършени в условията на продължавано престъпление. По този начин обвинителният акт не отговаря на изискванията на чл. 246 ал. 2 от НПК, което се явява съществено процесуално нарушение, допуснато в досъдебното производство”, се казва в заключението на Апелативния съд в старата столица.

Общо 20 години затвор получиха от Окръжният съд в Русе колекционер и две служителки заради кражбата на експонатите. Магистратите от крайдунавския град признаха и тримата за виновни по повдигнатите срещу тях обвинения. Тошко С. беше осъден на 8 години лишаване от свобода, а Димитрина М. и Татяна Й. получиха по 6 години затвор. Те трябваше да си поделят и съдебните разноски, които са над 4000 лв. на човек.

Обвинението срещу тях е за това, че от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г., след предварителен сговор помежду си, те отнели чужди вещи от владението на музея в Община Бяла.

Отмъквали музейните експонати и ги заменяли с техни копия. Сред откраднатото имущество са две пушки „Крънка”, две карабини „Бердана”, пушка „Бердана”, ценни униформи, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, емайлирана музейна указателна табела на руски език и други. Всички предмети са включени в Научно-спомагателния фонд на музей “Освободителна война“, понастоящем Исторически музей – Бяла.

Срещу колекционера Тошко С. е повдигнато обвинение и за това, че на 11 август 2014 г. в Ямбол в него са намерени повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – осем различни сребърни и медни антични монети.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.