Астрономическата есен настъпва в 10:50 часа

Британският туроператор „Томас Кук“ обяви фалит

Сериалът „Чернобил“ спечели три награди „Еми“

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Очаква се интензивен трафик по пътищата след почивните дни

Отцепен е районът, където се беше барикадирал мъж в „Овча купел“, търси се второ оръжие

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Апелативният съд в Търново гледал за година 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници Пандизчия мотивирал иска си за свобода с Удостоверение от курс за умение за мислене

Апелативният съд във Велко Търново през миналата година е заседавал по 88 дела за предсрочно освобождаване на затворници. Едва 4-5 % от казусите са решени в полза на осъдените. В исковете си за свобода, лицата посочват всевъзможни причини, като затворник дори приложил Удостоверение от изкаран курс по умение за мислене.

Това стана ясно от годишния отчет на председателя на Апелативната инстанция Янко Янев, чиито доклад е от 349 страници.

Той изтъкна, че Апелативният съд във Велико Търново е втори по натовареност в страната след софийския. Въпреки намаления съдебен състав, през 2017 г. са разглеждани общо 1678 дела в 800 заседания. Новопостъпилите дела са били 1532, като 568 от тях са наказателни, които пък са с 38 % повече спрямо предходната година. Свършените дела са 1502, а неприключените- 176.

„Съдиите по щат трябва да са 17, но реално заетите места са 14. Чакаме обявяване на конкурс от ВСС за свободните щатни бройки, но процедурата е тромава. Конкурси не са провеждани от 4 годни. Средната натовареност на един съдия по наказателни казуси е била 7,98 дела месечно, а по граждански и търговски дела-10,34 дела на месец. Общата натовареност пък възлиза на 9,32 дела месечно на съдия при 8,08 за 2016 г. Често се налага колегите да работят и през почивните дни и дори в домовете си, за да приключат в срок делата“, обясни Янко Янeв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.