ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Апелативният съд в Търново насрочи дело за кражба на експонати за 467 334 лева от музея в Бяла

Апелативният съд във Велико Търново насрочи за 4 декември делото за кражба на експонати на обща стойност 467 334 лева от музей “Освободителна война” в град Бяла. Процесът ще се гледа на втора инстанция по въззивни протест на Окръжната прокуратура в Русе, както и по жалби на подсъдимите.

Общо 20 години затвор получиха от Окръжният съд в Русе колекционер и две служителки заради кражбата на експонатите. Магистратите от крайдунавския град признаха и тримата за виновни по повдигнатите срещу тях обвинения. Тошко С. беше осъден на 8 години лишаване от свобода, а Димитрина М. и Татяна Й. получиха по 6 години затвор.

Обвинението срещу тях е за това, че от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г., след предварителен сговор помежду си, те отнели чужди вещи от владението на музея в Община Бяла.

Отмъквали музейните експонати и ги заменяли с техни копия. Сред откраднатото имущество са две пушки „Крънка”, две карабини „Бердана”, пушка „Бердана”, ценни униформи, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, емайлирана музейна указателна табела на руски език и други. Всички предмети са включени в Научно-спомагателния фонд на музей “Освободителна война“, понастоящем Исторически музей – Бяла.

Срещу колекционера Тошко С. е повдигнато обвинение и за това, че на 11 август 2014 г. в Ямбол в него са намерени повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – осем различни сребърни и медни антични монети.

На вчерашното заседание бяха разпитани свидетели, които са участвали в комисия за проверка и инвентаризация в музея. Те обясниха какви липси са констатирали. Жената, която е проверявала оръжията например заяви, че пушките, които й бяха по казани в съдебната зала, не са били в музея. Там е имало подобни, но не в толкова добро състояние. Стана ясно, че експонатите са сравнявани с данните от инвентаризационните книги в музея. Разпитана беше и 75-годишна жена, която до 2000 година е работила като главен уредник в музея в Бяла. Тя обясни, че докато е била там, е имало кражби, но експонати не са предавани на други музеи, както твърдяха защитниците на подсъдимите.

Един от адвокатите заяви, че е писал писмо до експерт към Министерството на културата на Руската федерация и според него цените на оръжията, описани в експертиза по делото, са завишени. Според него няма как една фланелка, част от униформа, да струва 3800 щатски долара. За това защитниците поискаха нова експертиза, но съдът не допусна такава. Още няколко искания на адвокатите също бяха отхвърлени от съда и се стигна до приключване на делото. Прокурорът поиска наказания от по 9 години и за тримата подсъдими.

Състав на Окръжния съд реши да осъди Тошко на 8 години затвор, а помощничките му Димитрина и Татяна получиха по 6 години лишаване от свобода. Те ще трябва да си поделят и съдебните разноски, които са над 4000 лв. на човек.

На постъпилото в Апелативен съд Велико Търново дело е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като за докладчик по делото е определен съдия Красен Георгиев. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.