Апелативният съд в Търново потвърди оправдателна присъда на главен инженер за смърт при взрив на газ

Снимка: Архив

Трагедията стана преди 4 години в Севлиево

Апелативният съд във Велико Търново потвърди оправдателната присъда, постановена на първа инстанция за причиняване на смърт по непредпазливост при взрив на природен газ в Севлиево.

Със свое решение от 13 февруари тази година Окръжният съд в Габрово е признал подсъдимият Стефан С. /56 г/ за невинен в това, че на 8 март 2014 г., около 22.00 часа, в Севлиево, на ул. „Васил Левски“, като главен инженер на „Севлиевогаз 2000“ АД е причинил смъртта на Анатоли А. (11 г.) и средни телесни повреди на А. А. (25 г.).

Причина за трагедията е немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Според обвинението при разпределение на природен газ не изпълнил задълженията си съгласно Наредба за устройството и безопасната експлоатация, инсталациите и уредите за природен газ. Не установил и не отстранил възникнал теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчно концентрация и произвела взрив, причинил смъртта на Анатоли А.

Окръжен съд – Габрово оправдал подсъдимия по повдигнатите му от прокуратурата обвинения. Срещу присъдата на първоинстанционния съд е постъпил въззивен протест от Окръжна прокуратура – Габрово, с който се моли присъдата да се отмени и да се постанови нова, с която подсъдимият да бъде признат за виновен в извършването на посочените престъпления.

"Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира протеста на Окръжна прокуратура – Габрово за неоснователен. Извършена е служебна проверка по реда на чл. 314 от НПК, с обстоен анализ на събраните по делото доказателства, относно фактическата обстановка, като съдът намира, че подсъдимият не е извършил твърдяните от прокуратурата нарушения на нормативните актове и правила, в следствие на които се твърди, че е настъпил вредоносния резултат. С оглед на това, Апелативен съд – Велико Търново потвърждава изцяло присъдата на Окръжен съд - Габрово като правилна и законосъобразна", се казва в становището на апелативната инстанция.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Коментари

Задължително поле