Апелативният съд в Търново потвърди присъди от 3 г затвор и 20 000 лева глоба за пране на пари

Апелативният съд във Велико Търново потвърди изцяло присъда на Окръжен съд - Плевен от по 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 лева за всеки от двамата подсъдими, както и отнемане на финансови средства, които са били предмет на престъплението в общ размер на 177 000 лева.

Със своя присъда от 12 юли 2016 г. на първа инстанция македонският гражданин Мирослав А., който живее в София е признат за виновен в това, че на 7 юли 2011 г. в Плевен извършил два пъти финансова операция с имущество. Паричната сума била в размер на 83 000 лева, за която знаел, че е придобита от Александър Б. К. чрез тежко умишлено престъпление – измама.

Първоинстанционният съд го е осъдил на 3 години условно с изпитателен срок от пет години, като е наложил на подсъдимия и глоба в размер на 20 000 лева. Мирослав А. е наказан и да заплати в полза на държавата парична сума в размер на 83 000 лева.

Със същата присъда окръжните магистрати в Плевен са признали за виновен и Александър Б. К. в това, че на юли 2011 г. в Плевен извършил на два пъти финансова операция с 94 000 лева, за която знаел, че тези пари са от измама. Осъден е на 3 г условно с 5-годишен изпитателен срок , глоба от 20 000 лв и да възстанови авоарите в размер на 94 000 лв.

Окръжен съд Плевен е определил едно общо наказание, измежду наложените на подсъдимия по три предишни наказателни дела от общ характер в РС и ОС Плевен, а именно 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, като е увеличил присъдата с шест месеца и е определили Александър Б. К. да изтърпи общо 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. Към него е присъединил и наказанието глоба в размер на 20 000 лева, както и това да заплати 94 000 лева в полза на държавата.

Решението на плевенския съд е обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново чрез въззивни жалби от защитниците на двамата подсъдими.

Във въззивната инстанция било образувано дело, което е разгледано от тричленен състав в открито заседание на 20 февруари 2017 г. и обявено за решаване.

Въззивният състав, като се съобразил с направените с жалбите оплаквания, становищата на страните, изложени пред въззивната инстанция, и след като извършена служебна проверка на присъдата на основание чл. 314 НПК е намерил жалбите за изцяло неоснователни.

"Апелативния съд приема, че възприетата от първоинстанционния съд фактическа обстановка изцяло се подкрепя от събраните по делото доказателства и авторството на деянието, осъществено от двамата подсъдими е доказано по безспорен и категоричен начин. Съставът намира за правилни и изводите по отношение на правната квалификация на деянието", се казва в мотивите на апелативната инстанция.

Решението на Апелативен съд - Велико Търново подлежи на обжалване пред ВКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право