Апелативният съд в Търново потвърди 3 г. затвор за полицай, "пял" на наркомафия

Апелативният съд във Велико Търново потвърди изцяло присъда на Окръжния съд в Русе, постановена по дело срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна тайна.

Със своя присъда първата инстанция е признала Ваньо Димитров за виновен в това, че на 16 и 17 ноември 2016 г. на два пъти разгласил информация класифицирана с гриф за сигурност „Поверително“. Криминалистът издал и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия като съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и ОИМ, която информация му станала известна по служба. Съдът определил на подсъдимия 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Полицаят бил признат за виновен и в това, че през периода от 2 септември до 15 декември 2016 г. в Русе, разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица. Тя била от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни от АИС „КАТ“ – регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна.

За това престъпление първоинстанционният съд отредил наказание от 1 година затвор за Димитров.

Той бил осъден и, че на 16 декември 2016 г. държал 56 броя пистолетни патрони без разрешително. За това деяние е получил 2 г. лишаване от свобода.

Русенският съд му наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.

Срещу присъдата на Окръжен съд е постъпил въззивен протест на Окръжна прокуратура – Русе с искане за 5 години затвор. Жалба внесъл и защитникът на подсъдимия. Прави се оплакване, че постановената присъда е неправилна.

На основание въззивният протест и въззивната жалба, делото е било изпратено в Апелативен съд, който изцяло е потвърдил произнесената присъда. Решението на апелативната инстанция подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право