Апелативният съд в Търново с решение до 30 дни за трагедията в Лесидрен

Апелативният съд във Велико Търново в понеделник гледа делото срещу шофьора, който прегази две деца и рани трето край Лесидрен. Процесът срещу 28-годишния Филип Михайлов-Фильо стигна до втората съдебна инстанция след като всички страни по казуса обжалваха решението на Окръжния съд в Ловеч.

Водачът, който уби две деца и рани трето бе осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч на 8 г затвор при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от 10 г.

Първоинстанционният съд призна за виновен Филип Михайлов за това, че на 15 август миналата година нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122,44 км/ч при ограничение от 90 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на Петя Божкова на 15 г.

Трагедията се бе разиграла преди година, когато група деца решили да отидат пеша до „Съева чешма“ в близост до Лесидрен. Движили се в колона в края на платно. Докато вървели, видели лек автомобил „Ауди 80“ да лети с бясна скорост. Зад него се движела друга кола „БМВ 325“, управлявана от Ален Асенов. Той предприел изпреварване на аудито. След маневрата „БМВ“-то не се върнало в лента за движение, а водачът карал по средата на пътното платно и по този начин преминал покрай децата.

Непосредствено след това Марино, Велислава и Петя били блъснати от втория автомобил „Ауди „. След кървавата драма, Марино и Велислава починаха от травмите си в болница, а Петя беше спасена.

След трагедията Филип Михайлов бе изправен на подсъдимата скамейка. Отредената му присъда обаче е протестирана от прокуратурата и е обжалвана, както от него, така и от конституираните частни обвинители в процеса.

Наскоро Районната прокуратура в Ловеч пък внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишния шофьор на БМВ-то Ален Асенов , който не спрял и не оказал помощ на прегазените деца. Въпреки, че Асенов забелязал в огледалото за обратно виждане как другото возило помело пешеходците, той не спрял веднага при пострадалите. Няколко минути по-късно се върнал, видял, че двама от младежите са тежко ранени, но вместо да им помогне, Асенов казал, че отивал да закара колата, тъй като нямала гражданска отговорност и тръгнал към селото.

На помощ на ранените се притекли Филип Михайлов-Фильо и неговия спътник, както и хора от други автомобили, които спрели при вида на групата деца, които махали и викали за помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право