Съдът потвъди 12 години затвор за Гьокчан, убила бившето си гадже

21-годишната Гьокчан

Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Кърджалийския окръжен съд по делото за убийството на 20-годишния Бекир Хашим от село Жинзифово. Обвиняема по делото е връстничката му и бивша негова приятелка Гьокчан Гюлюстан, която направи пълни самопризнания, предава БГНЕС.

12 години зад решетките е присъдата, потвърдена на втора инстанция, която може да се обжалва пред Върховния касационен съд. Освен на срока в затвора, момичето е осъдено и да плати по 150 000 лв. кръвнина на родителите на убития Бекир, както и разноските по делото.

Пред Апелативния съд в Пловдив Гьокчан твърдеше, че не е искала да нарани бившия си приятел, който я е изнудвал и тормозел. Тя каза, че срещата в землището на село Широко поле, където е станало убийството, не е по нейна инициатива, а на Бекир, а ножът е носела със себе си за самозащита.

Тя каза още, че не е искала да го убива, а само да го пореже по ръката, но той така се е нахвърлил върху нея, че сам се е нанизал на острието в сърдечната област.

Съдът обаче не прие тези твърдения, вместо това разчете умисъл в поведението на подсъдимата след убийството - тя е прибрала ножа, изтрила е следите от кръв по него и го е изхвърлила заедно с джиесема на убития в контейнер за боклук в Кърджали. Твърдението на защитата, че тези улики са намерени единствено по нейните самопризнания, остана без последствие.

Сътрудничеството на подсъдимата със следствието все пак определи по-кратко наказание в затвора от това, което искаше прокуратурата. Вместо 18, тя е осъдена на 12 години. Не бе прието още на първа инстанция и огромното обезщетение от 1 млн. лв., което искаше семейството на убития - сумата е редуцирана до общо 300 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право