Апелативни съдии от Варна с отвод по дело срещу сина на колега

Съдии от Варненския апелативен съд са направили самоотвод по делото, което трябваше да гледат на 2 май срещу сина на колега от Варненския окръжен съд.

Въззивното наказателно дело срещу 31-годишния Боян Калинов, разследван за високорискови наркотични вещества, е по протест на прокуратурата срещу пускането му от ареста и определената мярка "подписка" на първа инстанция. " Всеки от членовете на състава на АС-Варна има дългогодишни професионални отношения със съдията, която е майка на обвиняемия. Този факт би породил съмнение по отношение обективността и безпристрастността на състава на съда. Поради това и на основание чл. 29 ал. 2 от НПК, които предвиждат реда за отвод, съдиите от АС-Варна се отвеждат от разглеждане на цитираното съдебно заседание", се посочва в съобщението на пресслужбата на ВАС.

След самоотвода на съдиите от Апелативен съд – Варна по казуса на Боян Калинов, делото ще бъде изпратено по компетентност на Върховния съд, който ще определи друг апелативен съд в страната да разгледа наказателното дело.

Младият варненец беше спипан на 21 април със солидно количество марихуана и електронна везна със следи от наркотици. Боян Калинов беше задържан с прокурорско постановление за 72 часа и беше обвинен в дилърство. Оказа се, че обвиняемият е син на съдията от наказателното отделение на окръжния съд Уляна Савакова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право