Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

АПИ и МРРБ: Спирането на търга за тунел “Железница” е единственото законосъобразно решение

Нито АПИ, нито МРРБ са искали процедурата за проектиране и строителство на магистрала “Струма” Лот 3-1, тунел “Железница” да бъде спряна, но това беше единственото законосъобразно решение. Около тази позиция се обединиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Пирин Пенчев. Освен това, стана ясно, че в процес на подготовка е документацията за повторно обявяване на поръчката. Тази задача обаче ще остане за новото правителство.

Двамата дадоха брифинг, след като днес стана ясно, че търгът за строителството на тунела е прекратен заради мистериозно изчезнали документи, а по-късно се разбра, че има и задържан – Стефан Гайтанджиев, външен оценител на участниците в търга и бивш главен секретар на дирекция в АПИ.

“На 31 март от комисията по оценка на офертите беше установено, че липсва част от офертата на един от участниците от процедурата. Съгласувано с министъра, незабавно уведомих за това компетентните органи, а те образуваха досъдебно производство и започнаха незабавни процесуално-следствени действия, обясни Пирин Пенчев.

По думите му, осигуряването на прозрачност, честна и лоялна конкуренция са били основните мотиви за прекратяването на поръчката, но също и опасността от загубата на европейското финансиране.

“При констатирането на нарушения от такъв характер, ако процедурата не бъде прекратена, това би било съществено нарушение на правилата и до корекции в размер на 100% от осигуреното европейско финансиране”, каза шефът на АПИ и добави:

“Считам, че към настоящия момент прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение”.

Той информира, че вече е започнала подготовката на новата документация по ЗОП, така че даже в случай на обжалване, следващото правителство да може да обяви поръчката отново.

Според министър Спас Попниколов, процедурата може да бъде обявена отново след около два месеца, а проектирането и строителството да приключат в сроковете на оперативната програма.

“Заставам зад решението на Управителния съвет на АПИ. Продължаването на процедурата при сегашната ситуация със сигурност би довела до спиране и пълна загуба на доверие у европейските ни партньори, както и цялостно компроментиране на дейностите по обществените поръчки”, коментира министърът.

Прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение, подчерта той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.