АПИ: Нямаше мъгла, димът от горящото сметище причинил катастрофите на "Тракия"

Снимка: Александър Стоянов/Фейсбук

Причините за серията верижни катастрофи на магистрала "Тракия" край Ихтиман е поредното самозапалване на местното сметище. Димът от горящите боклуци и високата скорост, с която са карали някои шофьори са довели до инцидентите, при които пострадаха 26 души. Това стана ясно от думите на шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов по БНТ.

"Причината е самозапалването на сметището на град Ихтиман. Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи. Освобождаваме магистралата, завършват огледите. Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия", каза инж. Дончо Атанасов.

"До настоящия момент е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за ПТП-то, което е станало в посока към Пловдив. Извършва се оглед на обстановката за посока към София. С протокола за оглед започва и досъдебно производство, каза Наталия Николова - окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България