АПИ плаща над 9200 лв. за аквапланинг на "Хемус"

Снимка: Архив

Ауди с лоши гуми самокатастрофирало в наводнен участък

Застрахователна компания осъди Агенция "Пътна инфраструктура" да й заплати 9 267 лв. заради настъпила катастрофа в наводнен участък от магастрала "Хемус". Магистрати признават, че ефектът аквапланинг е станал по вина на Агенцията, но отчитат и съпричиняването от страна на шофьора. От сумата 6 027 лв. са щети по колата със застраховка "каско", останалото са лихви и деловодни разноски. Решението на Окръжния съд в Шумен от тази седмица е окончателно.

Инцидентът на "Хемус" в района на Провадия станал на 31 май 2013 г., когато "Ауди А3" на голям хипермаркет самокатастрофирало в участък със събрала се вода. Щетата била тотална и застрахователят изплатил 12 054 лв. обезщетение. Поканил АПИ да му възстанови средствата, но плащане не последвало.

Така се стигнало до съдебното дело, на което от АПИ претендирали, че шофьорът е карал с несъобразена скорост и с износени гуми и претенцията трябва да бъде отхвърлена или да се отчете съпричиняване.

Експретизи са потвърдили, че и четирите гуми на автомобила са били с дълбочина на протектора под изискванията на Закона за движение по пътищата. "Скоростта и износеността на гумите са повишили риска от настъпване на ПТП и предотвратяването му е станало невъзможно", констатира съда. Но отчита, че основната причина за ПТП-то е пълна или частична загуба на сцепление на гумата с платното от наличието на воден слой. Причината за него пък, е неподдържане на пътната настилка и отводнителните съоръжения в изправност, което е грижа на служителите на АПИ.

"Бездействието на ответника е в пряка причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат и ответникът следва да обезщети причинените от това бездействие вреди. Без значение кое е конкретното длъжностно лице, което е бездействало, тъй като ответната агенция е отговорна за вредите, които са причинени от нейни служители и в случаите, когато не е установено от кои служители конкретно са причинени вредите", уточняват магистратите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България