АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Ремонтът на пътя при Своге

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов - член на съвета, ще проверят работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге-София, в участъка преминаващ през град Своге. Това съобщиха от АПИ.

Вчера от Института за пътна безопасност алармираха, че три месеца след катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 20 човека, мантинелата още не е сменена.

На 5 декември е монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент. Въпреки че, поставянето на мантинели в урбанизирана територия, какъвто е случаят в Своге, не е отговорност на АПИ е поет ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката. Продължава и досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата.

Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, буква „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, мантинелите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България