Април започва с краткотрайни дъждове

Повече слънце ще има в средата на месеца

Великденската празници ще преминат с хладни дни

Очакванията са Великденската празници е да преминат с хладно време и краткотрайни валежи, по-съществени на 17 април. Тази година средните месечни температури през Април ще бъдат около нормата, в рамките на 15 до 20 градуса. Месечната сума на валежа в по-голямата част от страната ще бъде над обичайните количества, които са до 50-60 л/м2. В Западните и в южни райони очакваните количества ще бъдат от 70 до 80 л/м2.

Средните максимални температури за месец април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални - между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април ; валежните периоди : 4-13;18-29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100, 120 литра на кв. м.

След дъждовното начало на април, в края на първата деседневка ще има повече слънце - от 8 до 13 април. Валежни периоди с по-продължителни валежи се очертават от 14 до 19, от 22 до 26 и от 28 до 30 април. Условия за проливни валежи с количества на дъжда над 30в/м2 ще има на 17, 26 и на 29 април. Средните температури са с 3, 4 градуса по-високи от тези през март. Валежите също са повече, като се увеличава интензивността им и понякога имат краткотраен, но проливен характер. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените.

В планините снежната покривка в ниските части се стопява напълно, а по-високите значително намалява по дебелина, а понякога се и стопява.

Понякога, но не всяка година над страната нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява. През последните 15 години снеговалежи е имало през 1997, 2001, 2002 и 2003, 2011 година.

 

Народна метеорология

Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин. За април народната метеорология гласи: Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

 

Геомагнитна прогноза

Земното магнитно поле ще е спокойно

През повечето дни на април слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват.

Повишение на геомагнитната активност се очаква в началото на месеца, през периодите 14 - 16 - ти и 23 - 24 -ри Април.

В полярните области на Земята ще има слаби магнитни бури, но няма да засягат Балканите. Април е типичен пролетен месец. През четвъртия месец от годината обикновено има два до три дни с гръмотевични бури. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление.

Коментари

Задължително поле