Владко Панайотов и неговият Бенд изправиха на крака мастити академици

Осъдиха адвокатка условно, присвоила от петима клиенти 154 153 лева

Правителството одобри издигането на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда

Апелативният спецсъд остави кмета на Чупрене в ареста

Румяна Арнаудова: Водачът на автобуса и фирмата, ремонтирала пътя, са сред виновните за инцидента край Своге

Окръжният прокурор на Смолян: Мотивите за убийството са както от личен характер, така и от користни цели Убиецът и жертвата се познавали от съвместното си пребиваване в затвора

Трима мъже са пребили габровец на автобусна спирка, полицията ги издирва

САЩ създават безпилотен флот

Спесъдът с послание до гражданите: Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват

Министър Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г. Откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

Актриса от „Облакът Атлас“ почина на 16 години

Три фирми искат да доставят машини за гласуване на евровота

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси източната част на Тайван

Проклятието на милионерите

Инсталираха 17 нови камери за видеонаблюдение в Свищов

Април идва топъл и слънчев Температурите в първите дни ще надвишават 20 градуса

Застудяване и дъжд около Великден

Април ще започне с повишение на температурите след късното мартенско застудяване и те ще бъдат отначало близки, а към третия и четвъртия ден от месеца и над нормата – от 16 до 21 градуса. Към този момент може да се очаква по-висока динамика със захлаждане и по-съществени превалявания в началото на втората седмица. Смяната на по-топло и по-студено време ще продължи до 16 април.

Впоследствие времето ще се стабилизира и ще има три-четири слънчеви и топли дни. Захлаждане с валежи се очакват през периода от 20 до 24 април. По-студено ще бъде времето и в края на месеца – дните около Великден.

Обобщено средните максимални температури за четвъртия месец от годината ще бъдат между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9. Сухите периоди ще бъдат първите няколко дни на април, а след това на 14 и 17. От друга страна валежните дни се очертават от 4 до 13 и между 18 и 29 април.

Април е типичен пролетен месец. Средните температури са с 3-4 градуса по-високи от тези през март. Слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите също са повече, като се увеличава интензивността им и понякога имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два-три дни с гръмотевични бури. Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление. Като цяло по-топлите дни имат преимущество над по-студените.

Понякога, но не всяка година, над страната нахлува студен арктичен въздух и превалява сняг, който бързо се стопява. През последните 15 години снеговалежи е имало през 1997, 2001, 2002 и 2003, 2011 година.

Най-ниските температури в равнинната част на страната са измерени в Чирпан – минус 14 градуса и в Попово, -10. Същевременно в Плевен, Русе, Разград и Бяла Слатина са отчетени най-високите температури през април – 35 градуса.

В София най-студено е било на 02.04.1887 година – минус 10,2 градуса, а най-топло на 05.04.1989 г. 30.3 градуса.

 

Геопрогноза

Не се очакват силни магнитни бури

През повечето дни на април слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите от дванадесети до четиринадесетия ден от месеца, както и между 23-25. В полярните области на Земята ще има слаби магнитни бури, но няма да засягат Балканите.

При последните дни на март 2019 година земното магнитно поле също беше спокойно. За разлика от това през април 2018-а станахме свидетели на едни от най-силните магнитни бури през последните 12 месеца. Според психолози слънчевите изригвания могат да повлияят на хората, причинявайки силно главоболие и психически дискомфорт.

 

Народна метеорология

Дъждът символизира плодородие

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За април народната метеорология гласи:

Когато има слана през април и е студено, годината няма да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.