Арабската лига ще проведе извънредна среща заради смъртоносните атаки на Израел срещу палестинците в Газа

Арабската лига ще проведе извънредна среща във вторник във връзка със смъртоносните атаки на израелските сили за сигурност срещу палестинците в Ивицата Газа, заяви в понеделник официалният представител на организацията, предава държавната информационна агенция на Турция Anadolu Agency.

Помощник-генералният секретар Саид Абу Али заяви, че Саудитска Арабия ще председателства извънредното заседание, което ще се проведе по искане на властите на Палестинската автономия. В неделя Рамала настоя Арабската лига да се събере във връзка с „израелските престъпления" на територията на Палестинската автономия, поясни посланикът на страната в Кайро Диаб ал-Лух пред турската агенция, като допълни, че страната му е изпратила меморандум до Арабската лига, за да свика среща на ниво постоянни представители.

Арабската лига съобщи, че следи отблизо събитията, довели до 17 загинали и 1,5 хил. ранени в Ивицата Газа. Организацията също така поиска от международната общност да изпълни ангажиментите си, като спре израелските нарушения и създаде анкетна комисия.

Десетки хиляди демонстранти се събраха в петък край източната граница на Ивицата Газа с Израел с настояване да се признае правото им да се завърнат в домовете си в Палестина. В отговор Израел изпрати хиляди войници по границата.

„Великият март на завръщането" бе организиран и с цел оказване на натиск върху Израел да вдигне блокадата над Ивицата Газа, която е в сила вече няколко десетилетия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят