Арестите в Турция обезпокоиха и ООН

Бан Ки-мун, ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е изразил притеснения във връзка с задържането в Турция на депутати от прокюрдската „Демократична партия на народите“ и от мащабите на предприетите в страната мерки след опита за държавен преврат.

„Генералният секретар е обезпокоен от мащабите на отстраняванията от длъжност, които последваха опита за преврат през юли, в това число и тези, които засегнаха членове на парламента и други избрани официални лица, като вчерашните задържани съпредседатели на опозиционната прокюрдската „Демократична партия на народите“ и други депутати“, заяви прес-секретарят на ООН Стефан Дюжарик, съобщава "Фокус".

Според него Бан Ки-мун е „обезпокоен от ръста на ограниченията, които както виждаме, бяха наложени в медиите и по отношение на журналистите“. В тази връзка той призовава турските власти да предприемат мерки за подкрепа на основните права и принципи - свободата на изразяването и независимост на съдилищата.

По-рано службата на ООН за правата на човека предупреди, че задържането или отстраняването от длъжност на над 110 000 служители в Турция, включително арестът на прокюрдски парламентаристи днес, може да премине отвъд границите на позволеното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят