Арести за убийството на словашкия журналист

Задържани са италиански бизнесмени, споменати в разследването на Куцияк

Словашката полиция е арестувала няколко италиански бизнесмени, замесени в разследването на убития журналист Ян Куцияк, предаде Би Би Си.

Сред задържаните е Антонино Вадала, който според Куцияк е свързан с калабрийската мафия Ндрангета и е установил контакти с близки до премиера на Словакия Роберт Фицо. С помощта на тези връзки мафиотите регистрирали в Словакия фирми, чрез които можели да вършат машинации с еврофондове.

Сред посочените от Куцияк имена бе това на съветничката на Фицо - Мария Трошкова, и на Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност. Двамата отричат да имат каквато и да било връзка с убийството на журналиста, но подадоха оставки в сряда с обяснението, че не искат имената им да бъдат използвани в политическите атаки срещу Фицо.

Междувременно оглавяваната от него управляваща коалиция е застрашена от разпадане, след като младшият партньор - партията “Мост-Хид”, поиска оставката на вътрешния министър и на началника на полицията и заплаши да се оттегли от кабинета, ако те не ги подадат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа